Foto: gov.me

Granice Glavnog grada, u odnosu na Tuzi, moraju biti poznate prije sprovođenja procesa teritorijalnog razgraničenja sa Opštinom Zeta, saopštio je Dragiša Janjušević, predsjednik organizacionog odbora za stvaranje uslova rada Opštine Zeta, u odgovoru na pitanja koja ministru javne uprave Marašu Dukaju, poslali predstavnici Opštine Zeta.

Janjušević je u dopisu objasnio i zbog čega se ne može voditi zajednički postupak podjele imovine sve tri lokalne samouprave.

“Ne može se uspostaviti zajednički odbor, jer propisano da skupštine opština u kojima je došlo do teritorijalne promjene obrazuju organizacioni odbor, u roku od 30 dana od dana početka primjene zakona kojim je osnovana nova opština”, rekao je Janjušević.

On je naglasio da odbor predlaže, a da konačnu odluku donose SO.

“Ovo znači da nijedan predlog koji nije proizvod saglasnosti opština, bez obzira na stav predstavnika ministarstva, neće dobiti saglasnost u SO. Uloga ministarstva i predstavnika u odboru nije da arbitrira, već da prati zakonitost postupka razgraničenja”, kaže Janjušević.

Ističe da su se predstavnici ministarstva u Organizacionom odboru između Opštine Tuzi i Glavnog grada učestalo mijenjali od 2020. godine do danas, zbog činjenice da im je prestajala funkcija u ministarstvu, a samim tim i u ovom odboru.

“Procedura izmjene članova Odbora podrazumijeva izmjenu odluke o obrazovanju organizacionog odbora od strane SO koje su sudionici procesa, što iziskuje određeno vrijeme kao što je to slučaj i sada. Ove dvije lokalne samouprave sporazumno su riješile najveći dio pitanja u vezi sa razgraničenjem i podjelom imovine”, naveo je Janjušević.

Iz Opštine Zeta saopštavaju da, iako je njihov dopis bio adresiran na ministra Dukaja, odgovor su dobili od predsjednika Organizacionog odbora Janjuševića.

“Bolje reći dobijeno je novo neformalno obavještenje, jer navedeni akt nema pečat ministarstva. Od nekoliko postavljenih pitanja, dobili smo djelimične odgovore, iako su pitanja jasno postavljena”, saopštili su iz Opštine Zeta.

Oni su ponovili pitanja na koja nijesu dobili odgovori.

Izvor: Dan

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta