Vuksanović Stanković: FCJK napada “srpski svet”, Krivokapić: Ova Vlada ne prebrojava krvna zrnca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Printskrin

Napadi na Fakultet za crnogorski jezik i književnosti napadi su “srpskog sveta” čije naloge bespogovorno izvršavate, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković premijeru Zdravku Krivokapiću u Skupštini Crne Gore.

Krivokapić je danas u parlamentu, tokom Premijerskog sata, odgovarao na poslanička pitanja.

Vuksanović Stanković je pitala Krivokapića da li namjerava da premijersku funkciju i dalje obavlja kao vjernik jedne vjerske zajednice, urušavajući sekularni karakter zemlje.

“Kada će Vlada prestati da opstruira rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori”, navodi se u pitanju Vuksanović Stanković.

Ona je poručila Krivokapiću da je to njegov “posljednji premijerski sat”.

“Ne shvatate da ne možete biti premijer samo onima koji se izražavaju kao Srbi. Napadi na FCJK su napadi srpskog sveta čije naloge bespogovorno izvršavate. Smeta vam fakultet jer su profesori i studenti rekli ne puzećem fašizmu”, poručila je Vuksanović Stanković.

Krivokapić je, u odgovoru, rekao da niko nikada u ovoj Vladi nije prebrojavao krvna zrnca ko je Crnogorac a ko ne, niti gledao ko u koju crkvu ide.

“Ova Vlada nije ukinula FCJK, već mu je ukinula troškove koji ne pripadaju tom fakultetu”, tvrdi Krivokapić.

Vuksanović Stanković je pitala premijera i da li priznaje Crnoogrsku pravoslavnu crkvu.

“Kad mitropolit Joanikije ustane i kaže: priznajem crnogorsku crkvu, naciju, državu, pružiću mu ruku”, rekla je Vuksanović Stanković.

Poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića interesuje kada građani mogu očekivati popis stanovništva, domaćinstava i stanova i da li će ga biti.

(Dragan Ivanović; foto: Printskrin)

Krivokapić je rekao da se popis očekuje sljedeće godine.

“Kako će biti sa izborima, vi znate da postoji jedna preporuka EU koja kaže u godini u kojoj se održavaju izbori po pravilu se ne organizuje popis, ali mislim da, ako bude postojala opšta volja, nema razloga da ne bude i to organizovano, možda u oktobru sljedeće godine”, kazao je Krivokapić.

Ivanović je konstatovao “da će popisa biti, nakon izbora, negdje u trećem kvartalu 2022. godine”. 

Predstavnik Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Danijel Živković, pitao je Krivokapića “šta ga podstiče da uzurpira mjesto predsjednika Vlade, koje mu više ne pripada”.

(Danijel Živković; foto: Printskrin)

“Da li namjeravate da i dalje, istina, još veoma kratko vrijeme, premijersku funkciju obavljate kao vjernik jedne vjerske zajednice, time urušavajući sekularni karakter zemlje, i kada će vaša Vlada prestati da opstruira rad FCJK i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori?”, pitao je Živković. 

Dodaje da je Krivokapić okrenuo leđa onima koji su ga odabrali u Skupštini.

“Odupirete se da prihvatite činjenicu da vas ne podržava dvije trećine vladajuće većine unutar parlamenta, a pričate o podršci međunarodnih partnera. Ako vas ne zanima fotelja premijera, kako to da ste i dalje tu, uzurpirate položaj. Očigledno je vaš cilj da napravite bolju pol poziciju za sebe”, kazao je Živković.

Krivokapić je u odgovoru naveo da Živković ima nasljednu, sistemsku grešku – “da ne vidi dalje od faraona koji je uzurpirao Crnu Goru”.

“Uveo je tajkune, rasprodao imovinu, preduzeća. Meni spočitavate moralne pridike. Šta je sa Pandorinom kutijom i briojnim aferama u kojima su učestvovali i ministri i predsjednik Crne Gore”, pitao je premijer.

On je podsjetio na sve što se dešavalo prethodnih decenija u Crnoj Gori i pomenuo kako je Demokratska partija socijalista pokrala Narodnu slogu 1997. godine.

“Mnogi znaju šta se tada desilo. To je bila najveća prevara. Sljedeća prevara su bili izbori u Nikšiću. Mislite li da je narod zaboravio političku korupciju? A za nju su umotvorci nagrađivani. Crna Gora to ne može zaboraviti. Ako se osvrnemo na posljednje predsjedničke izbore, napravljena je još jedna prevara, Ustavni sud i DIK su bili saučesnici, nastalo je preglasavanje, jer ste znali kakvi će biti rezultati ako se ponove izbori. Najveća prevara se desila na predsjedničkim izborima sa glasovima iz Rožaja, dva čipa puna para tada su otišla u Rožaje”, rekao je Krivokapić.

Kaže da se u Crnoj Gori “desio narod”.

“Onog momenta kad ste udarili na dostojanstvo i svetost, tada su se mnogi ljudi, među njima i ja, priključili tom pokretu, da još jednom ne otmete imovinu. Ova Vlada je krenula ekspertizom i znanjem da napravimo četiri programa za preporod Crne Gore. Ako imate nešto protiv programa, zašto to ne kažete”, pitao je Krivokapić.

Živković je kazao da Krivokapić nema problem sa opozicijom, i da mu oni ne šalju uvrede.

“Nemojte da se rapravljate sa nama. Imate problem sa onima koji su vas ovdje izabrali. Nemate podršku preko 130 hiljada građana koji su glasali za vašu listu, prizovite se”, poručio je Živković. 

Krivokapić je kazao Živkoviću da je DPS na prethodnim izborima napravio političku korupciju o kojoj, kako je naveo, postoje brojni dokazi.

“Vas interesuje da i dalje vladate Crnom Gorom, zato sam vam ja problem. DPS je prošlost. Treba da shvatite realnost i da u toj realnosti tražite najbolje rješenje”, istakao je Krivokapić.

 On je poručio poslanicima DPS da će završiti u Spužu.

“Klimajte glavom koliko god hoćete, bolje će vam biti u Spužu”, rekao je Krivokapić, poručujući Živkoviću da ga ne uči demokratiji.

Poslanik Petar Ivanović (DPS) reagovao je proceduralno i kazao da je premijer treći put dao za pravo da upućuje komentare na njegov račun.

“On kao predjsendik Vlade ne treba da krši Ustav i druge zakone. Vaša dužnost je bila da ga na to opomenete. Nije imao pravo da zloupotrijebi govornicu”, rekao je Ivanović Bečiću i dodao da će prepustiti narodu i budućnosti “ko će se i kada vidjeti u Spužu”.

Nema fiskalne procjene za naknade majkama

Predstavnik kluba Demokrata – Demos – Mir je naša nacija Boris Bogdanović pitao je da li će Vlada dati pozitivno mišljenje na Predlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece i izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se vraćaju dječiji dodaci za đecu do 18. godine života.

(Boris Bogdanović; foto: Printskrin)

“Odlučili smo da ispravimo nepravdu, kao što smo i obećali kad je osnovana Demokratska Crna Gora. Želimo da obeštetimo majke, da pomognemo djeci, penzionerima, da izađemo sa jasnim planom za budućnost, koji će zaposlenima, nezaposlenima, penzionerima, osigurati bolju budućnost. Spremni smo da branimo ove zakone na svakom koraku”, poručio je Bogdanović i istakao da će naknade biti vraćene.

Krivokapić je kazao da Vlada podržava svaku dobru inicijativu, ali da nije urađena fiskalna procjena, odnosno kako će se to odraziti na finansije države.

“Naravno da Vlada podržava svaku inicijativu, ali prema dobijenom prijedlogu zakona nije urađena fiskalna procjena njenog uticaja na budžet. Samo rješenja koja su održiva na duži rok, mogu biti razmatrana. Ukoliko bi ovo usvojili, došli bismo u situaciju da majkama dajemo sredstva naredna dva-tri mjeseca, koja bi kasnije morali da ukinemo. Vlada podržava rješavanje pitanja naknada majkama, ali to mora biti urađeno u skladu sa principom fiskalne neutralnosti, na zdrav način i bez bilo kakve diskriminacije”, istakao je Krivokapić.

Dodaje da nema procjene ni za prijedlog da djeca do 18 godina primaju dječiji dodatak.

Bogdanović je naveo da da nije zadovoljan odgovorom, te da mišljenje Vlade po ovom pitanju nije obavezujuće.

“Ubijeđen sam da će Skupština usvojiti ove predloge”, istakao je Bogdanović.

I penzioneri će imati benefite od “Evropa sad”

Branko Radulović, predstavnik poslaničkog kluba Demokratski front – Pokret za promjene, smatra da programi “Evropa sad”, “Crnogorski maršalov plan” i “Fiskalna strategija” nijesu reformski, već da su u parcijalni i neutemeljeni i da mogu da izazovu socijalni haos.

(Branko Radulović; foto: Printskrin)

“Programom Vlade “Evropa sad”, nijesu obuhvaćene neke populacije, prevashodno penzioneri, ali će i oni imati benifite već sljedeće godine od tog projekta, jer utvrđivanje penzije ide jednom godišnje”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da je došlo vrijeme da se iskoristi potencijal Crne Gore.

Kazao je da su, kada su pričali da će u decembru 2025. prosječna plata biti oko 1000 eura, računali na brojne investicije.

“Ali investitori će teško dolaziti ako bude ovakva politička volja, iako postoji dobra volja brojnih investitora, među kojima su oni koji imaju inovativne tehnologije, bar za vjetroelektrane i imati to spremno da realizuju to kod nas”, naveo je Krivokapić.

Smatra da nema razloga da neko ne podrži predloženi Budžet za 2022. godinu.

“Ne mogu da razumijem da neko ne bi glasao za Budžet u kojem je “Evropa sad” i “Crna Gora odmah”. Očekujem podršku 81 poslanika, jer to je priča za građana, a ne za politiku”, zaključio je Krivokapić.

Radulović je ocijenio da se danas Crna Gora lomi u socioekonomskom smislu.

Poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića interesuje koje aktivnosti Vlada planira da bi se riješili problemi političke, institucionalne, ekonomske, zdravstvene i bezbjednosne krize.

(Damir Šehović; foto: Printskrin)

“Šta konkretno planirate da uradite da biste odblokirali pregovarački proces sa Evropskom unijom”, upitao je Šehović.

Krivokapić je pitao Šehovića zašto stalno obmanjuju javnost.

“Dokažite to što pričate. Nemojte pred narod da iznosite priče bez utemeljenja. Po vama smo 20. januara trebali da budemo u kolapsu, ali je lansirana obveznica koja je spasila cijelu Crnu Goru. Jeste li se rugali našem planu budžeta i planu za prihodovanje tokom ljetnje turističke sezone?”, pitao je Krivokapić.

Ističe da će Crna Gora ove godine imati najveći ekonomski rast, možda i u Evropi.

Kaže da su u pogledu zdravstva zatekli nula vakcina i mnogo oboljelih od kovida.

Krivokapić je demantovao da je 110 ljudi iz pregovaračkih struktura napustilo radno mjesto.

“Vi pričate o 110 ljudi. To je podatak koji je dat u izvještaju, on nije tačan. Prigovarao sam Evropskoj komisiji za te netačne podatke. U ovom vremenskom periodu, dok je ova Vlada, svaka tri mjeseca će se slati izvještaji. Ovaj izvještaj se odnosi na period od juna do juna, i zaoravljate da se pola odnosi na vas”, naveo je Krivokapić.

Šehović je konstatovao ono što je premijer kazao, “a to je da nas je Evropa slagala”.

“Evropa je u posljednjem izvještaju slagala crngorsku javnost i iznijela neistinit podatak da je 110 iz pregovaračke strukture napustilo mjesto. To nijesmo imali priliku da čujemo od bilo koje Vlade, inaćenje sa Evropom i tezu da Evropa ne zna što piše u svom izvještaju”, istakao je Krivokapić.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je premijera koliko je sredstava Vlada planirala u budžetskoj 2022. godini za završetak započetih projekata u opštinama na sjeveru i za putnu i vodovodnu infrastrukturu gdje žive manje brojni narodi.

(Ervin Ibrahimović; foto: Printskrin)

On je ocijenio da je budžet diskriminatorski prema sjeveru, revanšistički prema malobrojnom narodu i poruka da čekaju neko bolje vrijeme i neku drugu vladu.

“Ovaj budžet nije razvojni”, ocijenio je Ibrahimović i dodao da je Bošnjačka stranka bila u pravu prošle godine.

“Pa i sada, da ukoliko želimo da zaštitimo evropske i građanske vrijednosti, moramo poći na izbore, dati građanima da odluče da li je ova vlada bila dobra, ovako neka ocijene ovaj etnički i revanšistički budžet”, kazao je Ibrahimović.

Krivokapić je odgovorio da je budžet razvojni za sjever i da to govore činjenice.

“Veći je za 44,24 miliona eura, odnosno za oko 137 odsto”, istakao je Krivokapić.

Kaže da je njihova pomisao prilikom formiranja budžeta bila da ekonomska diskriminacija ne bude razlog za odliv stanovništva sa sjevera.

“Sigurno da postoje investitori koji će doći, jer bogatstvo sjevera nije iskorišćen resurs i nadam se da će u idućem periodu to da bude bolje”, rekao je Krivokapić.

Šef kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar pitao je šta je Vlada uradila po pitanju pravde, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i na vraćanju nade građanima da će Crna Gora biti pravedna, socijalno odgovorna država jakih institucija i vladavine prava.

(Miloš Konatar; foto: Printskrin)

Krivokapić je rekao da je neophodno da se što prije krene u obračun sa svima onima koji su Crnu Goru doveli u ovo stanje.

“Nigdje nema manjeg broja ljudi, a ovolikog broja kriminalnih organizacija”, ocijenio je premijer.

Kaže da se Tužilaštvo, a dijelom i sudstvo, nalaze u graničnoj sferi u kojoj mogu da ostvare rezultat na osnovu prijava, ali na to nema odgovora.

“Kakva je to država? Je li to pravda? Političku korupciju tretirate kao pranje novca. Nemojte građanima rušiti dostojanstvo i njihovu logiku”, poručio je Krivokapić.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta