NAJNOVIJE

Foto: RTRS

Čitanjem optužnice u Sudu Bosne i Hercegovine danas je počelo suđenje predsjedniku Republike Srpske (RS), Miloradu Dodiku.

Dodik je optužen je da je kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju važećim dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt, “iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tokom čitanja optužnice navelo kako su dokazali da Dodik nije primjenjivao odluke visokog predstavnika, iako je bio svjestan da su odluke obavezujuće.

Dokaze će Tužilaštvo, kako je rečeno, predočiti na narednom ročištu 21. februara.

Najavili su svjedočenje četiri inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Dodikova odbrana je poručila kako dokazi Tužilaštva BiH “nisu bazirani na činjenicama” te da će se koncept odbrane zasnivati, kako je rekla, “na dokazivanju suverenosti BiH”, saslušanjem “stručnih svjedoka”, kao i prezentiranjem odluka Ustavnog suda RS-a.

Odbrana je zatražila i izuzeće Sene Uzunović, nove sutkinje u ovom procesu, koja od 5. februara vodi proces, zbog, kako su naveli, “političke pristrasnosti”.

Ovaj zahtjev će razmatrati Sud Bosne i Hercegovine.

Izvor: RSE

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta