Nišavić: Usvajanje rezolucije isprovociraće nove sukobe na Balkanu; Mirjačić: Crna Gora nije država

Završeno je nenajavljeno protestno okupljanje građana nezadovoljnih najavom izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
Foto: RTCG/screenshot

Protest je održan ispred zgrade Vlade, a okupljeni su skandirali „Dolje Vlada“, „Izdaja, izdaja“, „Ostavke, ostavke“. Nosili su trobojke, ruske i srpske zastave, a pojedinci i majice sa oznakom „Z“, koja predstavlja simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Protest je završen uz poziv na novo okupljanje sjutra u 16 sati.

Predsjednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić kazao je da će sjutra, ukoliko se rezolucija bude usvojena, ispred Vlade biti organizovan još veći protest.

„Mi nismo genocidan narod, mi nismo narod koji bi nekom učinio nešto nažao“, kazao je Nišavić.

On je poručio da će usvajanje rezolucije dobrinijeti sukobima na Balkanu. 

„Nama nije jasno da li to ljudi koje smo doveli na vlast to ne vide. Doprinijeće sukobima. Okupili smo se da im pomognemo da to shvate“, kazao je on. 

Glasanje Crne Gore za usvajanje rezolucije je, prema njegovim riječima opasan čin. 

„Imamo potpunu svijest kroz šta su prošli naši sugrađani Bošnjaci i Muslimani i najdublje poštovanje za srebreničke žrtve. Sve žrtve zaslužuju pravdu. Kao pripadnici srpskog naroda nećemo dozvoliti da se zločin u Srebrenici označava genocidom jer genocid predstavlja sistematski plan da se istrijebi cijeli narod“, kazao je on. 

Istakao je da, ukoliko se zločin Srebrenici proglasi genocidom, onda se svako masovno ubistvo ili masakr može tako nazvati. 

„Predlaganje rezolucije ima samo jedan cilj da se za sva ratna dešavanja na Balkanu okrivi samo jednu stranu kako bi Srbi i u budućnosti bili ucjenjivani, proganjani, da bi im se otimala ognjišta“, kazao je on. 

Novica Đurović iz Tivta kazao je da je premijer Milojko Spajić uskočio u čizme bivšeg predsjednika Mila Đukanovića kojima gazi srpski narod.

„Tamo gdje su živjeli Srbi, tamo su masovne gorobnice. To je  genocid“, kazao je on.

Đurović je poručio premijeru da treba da iznevjeri one kojima je obećao da se glasati. 

„Iznevjeri ih, neće ti biti prvi put da iznevjeriš“, kazao je on. 

Direktor škole „Bajo Pivljanin“ u Nikšiću Milutin Mirjačić rekao je da neće nazvati Crnu Goru državom jer je nikada nije priznao.

„Za mene je ona Republika u Saveznoj državi. Nadam se da ćemo u budućnosti imati ponovo referendum i da ćemo pokazati da nas je više“, kazao je on.

Kazao je da ne želi da prihvati ni individualnu krivicu za Srebrenicu jer se Srbi stalno nekom izvinjavaju.

„Nisu rješenje blokade. Rješenje je da pozovemo braću i sestre koji su bili na litijama da nam se pridruže. Ne smeta mi ako ima naklonjenih Zapadu, ja sam naklonjen Rusiji i Istoku i uvijek ću biti“, poručio je on, nakon čega je masa skandirala „Rusija“.  

Na pomen imena predsjednika Jakova Milatovića uslijedili su zvišžduci. 

Skupu prisustvuju poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i odbornik UCG Milivoje Brković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković,  potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović. 

Okupljeni skandiraju „izdaja“. 

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajući se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije danas organizatori protesta.

Tvrde da je podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na „najgrublji način  pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

Organizatori skupa:

 • Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”
 •  Srpski kulturni klub “Sveti Sava”
 • Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja.
 • Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918.
 • NVO “Herceg” – Pljevlja
 • NVO “Srpska nit”
 • NVO “Božuri”
 • NVO “Stupovi”
 • NVO “Miholjski zbor”
 • NVO “Serdar”
 • „Noćni vukovi“

Očekuje se da se skupština UN održi, nakon prethodnih odlaganja, 23. maja.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments