Počelo jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine SE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), na kojem će se, kao jednoj od glavnih tema, raspravljati o životnoj sredini i ljudskima pravima, počelo je danas u Strazburu.

Na skupu učestvuje i delegacija Skupštine Crne Gore a dnevni red obuhvata i raspravu na temu „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i evropskih težnji: kakva je uloga Savjeta Evrope?“.

Panel na visokom nivou biće posvećen životnoj sredini i ljudskim pravima, a raspravljaće se i o izvještajima koji tretiraju pitanje uloge SE u promovisanju „prava na životnu sredinu“, potrebu za snaženjem participativne demokratije, promjenama u krivičnoj i građanskoj odgovornosti i većoj posvećenosti vladavini prava.

“U izvještajima su tretirana pitanja borbe protiv nejednakosti u pravu na bezbjednu, zdravu i čistu životnu sredinu, odnosa klime i migracija, na koji način istraživačke politike mogu promovisati ekološku zaštitu”, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Skupštini će se obratiti evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kirijakides, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za evropske poslove Nikola Dimitrov, kao i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto.

Na pitanja će, kako se navodi, odgovarati generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

Na skupu u Strazburu će se razgovarati o humanitarnim posljedicama konflikta Azerbejdžana i Jermenije, vraćanju društvenog povjerenja jačanjem socijalnih prava i snaženju borbe protiv takozvanog zločina iz časti, rodnoj zastupljenosti u Paralamentarnoj skupštini.

Na zasijedanju će se raspravljati o situaciji u Avganistanu, povećanom migracionom pritisku na granicama Letonije, Litvanije i Poljske sa Bjelorusijom.

Na zasijedanju će biti dodijeljena Nagrada Vaclav Havel za ljudska prava, a 30. septembra SE dočekuje „Malu Amal“, 3,5 metara visoku lutku devetogodišnje djevojčice, koja „hoda“ osam hiljada kilometara kako bi podigla svijest o položaju djece izbjeglica.

U radu skupa u Strazburu učestvuju poslanici Maja Vukićević, Predrag Sekulić i Ervin Ibrahimović dok zasijedanje, putem video-konferencijskog sistema, prate poslanici Dragan Krapović i Miloš Konatar.

Izvor: MINA

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta