ODBOR O CETINJU

Ministar Sekulović: Premijer mi izdao nezakonito uputstvo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Printskrin

Sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj se saslušavaju čelnici bezbjednosnog sektora povodom postupanja policije u dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra, je u toku.

Sjednica je otvorena za javnost.

Premijer ministru Sekuloviću nezakonito izdao uputstvo?

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je da je njemu obavezujuće uputstvo dostavila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević – Milačić i rekla “Evo ovo je od premijera”.

“To uputstvo je u drugim situacijama i slučajevima je potpuno zakonito sredstvo uticaja, upozorenja, zovite ga kako hoćete. U ovom slučaju ono nije bilo zakonito, jer operativna nezavisnost policije znači da ne može niko u operatitvnom smislu ništa da uradi”, kazao je Sekulović.

Član Odbora iz SDP-a Raško Konjević je pitao da li je dobro što je ministru unutrašnjih poslova uputsva davao premijer.

“Ako premijer pokušava nešto čega nema u Ustavu i zakonu, onda je to “puzajući puč” takođe. Da li je obavezujuće uputstvo došlo od premijera, jer ste ga dobili u pisanoj formi”, pitao je Konjević ministra.

Isto je pitao i predsjednik Odbora Milan Knežević jer je njima, navodi, premijer saopštio da je dostavio obavezujuće uputstvo Sekuloviću i Brđaninu.

Sekulović je odgovorio da obavezujuće uputstvo, vezano za rad ministarstava, postoji u uredbi Vlade.

“Ono ovlašćuje predsjednika Vlade da se stara o efikasnom sprovođenju politika Vlade. U ovoj situaciji ono nije bilo zakonito, jer operativna nezavisnost policije znači da ne može niko ništa dalje. Meni ga je uručila gospođa Žana Praščević i rekla od premijera”, rekao je Sekulović.

Milan Knežević je ocijenio da, nakon ovoga što je Sekulović saopštio, u Vladi ne mogu biti on i premijer Krivokapić zajedno.

“Ovo što ste saopštili je za mene franpantno i uznemirujuće, ali evo neka cijeni javnost. Ovdje se izbori smiješe kao kec na Zvijezdu kad igra sa Radničkim iz Surdulice”, rekao je Knežević.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ocijenio je da nema potrebe praviti apokalipsu oko dešavanja na Cetinju, jer je krajnji rezultat bio povoljan po Crnu Goru, iako je ostao gorak ukus.

“U budućnosti svi treba da damo maksimalan doprinos da se poveća stepen tolerancije u društvu”, rekao je Abazović.

Građani bi, kaže, trebalo da znaju da su dešavanja 4. i 5. septembra mogla da izazovu sukobe širih razmjera koji bi se prelili na druge gradove.

“Sačuvan je mir, ostao je negativan utisak jer se vjerski obred nije mogao sprovesti na miran i dostojanstven način”, rekao je Abazović.

(foto: Printskrin)

Kaže da se Crna Gora ne bi pomirila ni narednih 30 godina da se nekome na Cetinju nešto desilo.

“Bilo je tenzija, bilo je intervencije, ali možemo sa tog aspekta da budemo zadovoljni”, rekao je Abazović, napominjući da komanda tokom dešavanja nije izašla iz zakonskih okvira.

Sve se, kaže, izvelo na krajnje profesionalan način i ne treba podgrijavati situaciju.

Kao potpredsjednik Vlade, ističe, zadovoljan je bezbjednosnim sektorom.

Sekulović: Da smo izgubili jedan ljudski život, ko zna šta bi bilo sa Crnom Gorom

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović smatra da je upotreba sile na Cetinju bila srazmjerna, te da će ispitati slučajeve.  

“Da smo izgubili jedan ljudski život, ko zna šta bi bilo sa Crnom Gorom”, kazao je Sekulić.

Smatra da su događanja na Cetinju posljedica loše političke klime i nedostatka političkog dijaloga, kao i sukoba na više frontova koji može da dovede do gubitka ljudskih života.

(foto: Printskrin)

Sekulović je kazao da mu je savjest mirna, i da Crna Gora teško može dalje ovako podijeljena.

“Uopšte mi nije stalo hoću li ostati na ovoj funkciji, ali sam zabrinut za sudbinu Crne Gore”, rekao je Sekulović.

Ministarka Odbrane Olivera Injac kaže da je dezinformisanje i medijski pritisak prouzrokaovalo da dio građana osjeti dozu nesigurnosti.

(foto: Printskrin)

“Zakon je omogućavao da se te noći iskoristi vojni helikopter. To nije NATO helikopter”, rekla je Injac.

Brđanin: Imamo dokaze da je planirano izazivanje nasilja

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kaže da su postojale “pripreme i realizovane radnje za izazivanje sukoba”.

“Ovo su ozbiljne riječi i ja ih koristim sa odgovornošću. Za sve imamo dokaze”, istakao je Brđanin, dodajući da će sve biti proceusirano i odgovarajućim postupcima sprovedeno do kraja.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović rekao je da je helikopter u toj jedinici višenamjenski.

Piloti, kako je naveo,  nemaju policijska ovlašćenja već moraju da postupaju po naređenju.

“Oni tog dana to nijesu uradili, pa sam pokrenuo disciplinski postupak. Ja nijesam imao informaciju za šta je trebalo da se koristi helikopter”, kazao je Bešović, dodajući da je smatrao da je, s obzirom na situaciju na Cetinju, odbijanje pilota da obave zadatak moglo da ima teže posljedice.

Bošković: Ovo nije Vlada Crne Gore nego Vlada SPC

Poslanik DPS-a Predrag Bošković smatra da nemamo Vladu Crne Gore već “Vladu SPC-a”.

On je rekao da nije dobio odgovor ko je komandovao policijom te noći na Cetinju.

(foto: Printskrin)

“Da li je saglasnost za upotrebu sile, suzavca dao Brđanin, ili je komandni lanac zaobiđen, pa su komandu preuzele druge osobe”, upitao je Bošković.

Smatra da izvještaj Uprave policije prikriva komandni lanac, i da je on nepotpun jer nije navedeno da li je pucano na policiju na Belvederu.

Bošković je pustio na sjednici audio snimak na kojem se čuje komunikacija načelnika CB Podgorica Gorana Jokića sa jednim od službenika na terenu.

Na snimku se čuje sljedeće: “Kako je došlo do upotrebe oružja na vašu jedinicu?

“Jedino kad smo intervenisali “Morača 1” čuli smo u podnožju šenlučenje iz vatrenog oružja, drugoga nije bilo”čuje se na snimku.

To, kaže Bošković, govori koliko je bilo pucanja na policiju.

Konjević: Da li je bilo prijetnje od snajperskog napada na Porfirija

Člana Odbora Raška Konjevića interesovalo je da li je tačno da je  bilo prijetnje, opasnosti od snajperskog napada na patrijarha Porfirija.

(foto: Printskrin)

On je upitao Brđanina da li mu je premijer Zdravko Krivokapić, tokom dešavanja na Cetinju, izdavao naređenja, te u kojoj formi.

“Da li je premijer obmanuo javnost kada je naveo da je izdao naređenje da Veselina Veljovića uhapse”, pitao je Konjević.

Ivan Brajović iz Socijaldemokrata kaže da je Cetinje 4. i 5. septembra kulminacija podjela u Crnoj Gori. 

“I ovaj sastanak će pokazati da te tenzije ne splasavaju”, ocijenio je Brajović.

On je takođe pitao “da li je i zašto nije salušan i pozvan na odgovornost patrijarh Porfirije zbog davanja neistinite informacije medijima da je bio ugrožen od snajpera, koju su kasnije demantovali čelnici bezbjednosnog sektora Crne Gore i koja se ne pominje u izvještaju Uprave policije”.

“Ja mislim da je to izazvalo veliko uznemiravanje javnosti. Da li je saslušan i ako nije zašto nije”, pitao je Brajović.

Abazović: Komandovanje policijom imao direktor Uprave policije 

Abazović je, odgovarajući na pitanja, kazao da svi žele sve da svalie na URU, navodeći da će ta partija uvijek biti spremna da odgovori na primjeren način.

“Ne dozvoljavam da neko kaže da je ovo Vlada crkve Srbije, ovo je Vlada građana Crne Gore”, rekao je Abazović.

Komandovanje policijom je, prema njegovim riječima, imao direktor Uprave policije “i tako će biti dok budemo dio ovog sektora”.

“Molotovljev koktel je bačen na policiju, nije bačen u pet ujutru, bačen je kasnije. Intervencija policije je počela kada je Veljović udario policajca i pokušao da probije kordon”, rekao je Abazović.

Kaže da nijesu željeli sukobe.

“Išli smo da pričamo sa mitropolitom, ja sam išao nekoliko puta, nijesmo ga nagovarali ništa, njegov stav je bio jasan da želi da se ustoliči u svojoj crkvi”, saopštio je Abazović.

On je kazao da je postojao rizik po Porfirijev život.

“Proces će pokazati da li je, ko i kako trebalo to da izvede. Ja nemam informacijju da je postojao  snajper, ali da li je postojao rizik po život patrijarha Porfirija, jeste, i ja stojim iza toga”, naveo je Abazović.

Kaže da nema spoljnog uticaja na Vladu i da su njene odluke autonomne, kao i odluke ministara.

Kontrolno saslušanje inicirao je predsjednik Odbora Milan Knežević.

Ta inicijativa usvojena je jednoglasno na sjednici tog tijela 15. septembra.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta