Patriotsko komitski savez je još 31.marta uputio dopis ambasadama SAD, Velike Britanije, Njemačke, Evropske unije, Republika Italije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine, Albanije i Slovenije o ogromnoj opasnosti koja prijeti Crnoj Gori od strane nove vlasti, u vidu planiranog demografskog inžinjeringa, nakon kojeg bi Crnogorci, kao domicilni narod, bili manjina u vlastitoj državi, saopšteno je iz te partije.

“Uradili smo to, kao najmlađa partija u Crnoj Gori, koja baštini ljubav prema domovini i istinskim vrijednostima Crne Gore, a to je njen građanski karakter i multietničnost, kao partija koja se zalaže za demokratske vrijednosti, kao što su ograničavanje mandata predsjednika države i vlade na dva, za ograničavanje poslaničkog i odborničnog na četiri godine, kao partija koja se zalaže da dijaspora ima svoj mandat u Skupštini domovine, za rehabilitaciju boraca za suverenost iz 1918. godine, za antifašizam i nacionalno pomirenje”, navode u saopštenju.

Dodaju da su upozorili predstavnike ambasada da, ovakvom namjerom vlasti, Crnoj Gori, kao građanskoj i multietničkoj državi, prijeti propast, ukoliko se realizuju planovi o izmeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koja definiše šta se smatra zakonitim i neprekidnim boravkom za sticanje crnogorskog državljanstva, te izmjenama Zakona o registru prebivališta i boravišta.

“U su pismu istakli:  Crnoj Gori, sa ovom antidemokratskom vlašću, koja ne priznaje crnogorsku naciju, jezik i crkvu, koja negira antifašizam i preko Srpske pravoslavne crkve želi da rehabilituje fašistički četnički pokret iz Drugog svjetskog rata, sa vlašću koja slavi ratne zločince Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostale, sa vlašću koja ne priznaje genocid u Srebrenici, sa vlašću koja je cunami za sve crnogorsko i multietničko-našoj državi prijeti propast, jer joj je ugrožen nacionalni, ekonomski i biološki opstanak”, navode u iz PKSCG.

Ovim planiranim izmjenama u domenu sticanja crnogorskog državljanstva, dodaju, trajno ćemo dobiti ruske i srpske državljane, a izgubiti crnogorske iseljenike i nikada više Crna Gora neće biti država i crnogorskog naroda.

“Svako drastično povećanje broja državljana u maloj Crnoj Gori, u ovom slučaju ruskih i srpskih, mijenja njenu demografsku strukturu i uvodi strance u poziciju da odlučuju o našoj sudbini.
Nakon nedjelju dana, sa žaljenjem konstatujemo, da odgovora nema, pa ćemo danas ponoviti sve ovo što smo u dopisu naveli. Pozivamo i ostale subjekte u Crnoj Gori da urade isto”, zaključuju u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta