Petrović: Jadna je i kukavička zabrana predstave u Nikšićkom pozorištu

Biti u poziciji moći i odlučivanja trebalo bi značiti donositi odluke u najboljem interesu svih građana i građanki Crne Gore, poručili su iz Crnogorskog ženskog lobija povodom toga što je u Nikšićkom pozorištu zabranjena predstava o nasilju nad ženama.

“Umjetnički direktore Janko Jeliću, imate li Vi uopšte predstavu od koliko je jadnoće i kukavičluka sazdana ta Vaša zabrana predstave “IzloŽene”?! Pitam ovako javno aslutim da je Vaša spoznaja i razumijevanje nasilja nad ženama kao i posljedicama koje ostaju Vama potpuna nepoznanica,jer želite da: minimizirate i negirate problem, ponizite i obeshrabrite svežene koje su bile ili jesu žrtve nasilja , obesmislitesve do sada potignute napore na polju rodne ravnopravnosti”, navodi Aida Petrović, aktivistkinja i feministkinja ženskog i mirovnog pokreta.

Predstava “IzloŽene”, kako dodaje, iako zabranjena za izvođenje “odigrana je u punom sjaju i poslala poruku i potvrdila žalosno činjenično stanje da suu javnom diskursu nepoželjne i zabranjene teme koje do srži otkrivaju matricu muškog nasilja nad ženama kao zločina sa neslućenim posljedicama za žrtvu, porodicu i društvo u cjelini”.

“Ostaje da se čuje regovanje imišljenje dr Tamare Vujović, ministarke kulture i medija Crne Gore, da li ce prihvatiti ili odbaciti odluku umjetničkog direktora nikšickog pozorićta, na osnovu čega će se moci zaključiti da li ministarka Vujović i resorno ministarstvo podržavaju napore i borbu protiv nasilja nad ženama ili se solidarišu sa odlukom direktora Jelica”, zaključuju iz CŽL.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments