Pet stvari koje su postale popularne zahvaljujući filmovima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kada filmski autori osmišljavaju i snimaju svoja ostvarenja, oni najčešće pronalaze inspiraciju u svijetu oko sebe. Ponekad, međutim, filmovi su ti koji utiču na naše živote i mijenjaju naše ukuse i navike. U nastavku ćemo vam otkriti i druge primere ovog fenomena.

Marija Antoneta (2006) učinila je makaronse planetarno popularnim

Vjeruje se da je recept za ovaj desert u Francusku donijela Katarina Mediči. Makaronsi su od tada voljeni među stanovništvom ove zemlje, međutim, svoj proboj na svjetsko tržište ostvarili su tek 2006, izlaskom filma Marija Antoneta Sofije Kopole. Sve više pekara i poslastičarnica u svijetu su počele da ih prodaju, na radost svih ljubitelja ovih ukusnih kolača.

Crna udovica (2021) izazvala je nagli rast potražnje za crvenom farbom za kosu

Mada je superherojski film “Crna udovica” naišao na prilično mlak prijem publike i kritike, frizura njegove glavne junakinje, koju tumači Skarlet Johanson, postala je hit među ženama. Poznata glumica se i ranije u Marvelovim ostvarenjima pojavljivala u crvenokosom izdanju, ali je tek u ovom slučaju to izazvalo nagli skok tražnje za farbom za kosu u ovoj boji.

Posao u Italiji (2003) uticao je na bolju prodaju automobila MINI Cooper

Iako profitabilan, zabavni akcioni film Posao u Italiji (2003) nije ispunio očekivanja njegovih producenata. Ljudi iz automobilske kompanije BMW, s druge strane, zadovoljno su trljali ruke budući da je prodaja njihovog modela MINI Cooper, koji je bio dio nekih od najuzbudljivijih scena jurnjave kolima u filmu, porasla za čak 20 odsto nakon izlaska filma. Zanimljivo je da je ovaj poslovni uspjeh postignut bez dodatne promocije ovog automobila poznatog njemačkog proizvođača.

Dnevnik Bridžet Džouns (2001) popularisao je uživanje u sladoledu tokom gledanja televizije

Bela, glavna junakinja filma Sumrak (2008) i istoimene knjige po kojoj je nastao, voli da jede raviole sa pečurkama, zbog čega su mnogi fanovi ove sage o vampirima željeli da probaju ovaj tirolski specijalitet. Budući da restorani nisu mogli da odgovore na rast tražnje za ovim obrokom, ravioli sa pečurkama su u narednom periodu su sve više počele da nalaze svoje mjesto u zamrzivačima supermarketa.

Izvor: citymagazine.rs/Bright side

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta