Foto: ASK

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović prošle godine na osnovu spornih rješenja za varijabilni dio i zarade i prekovremeni rad ostvarila zaradu u iznosu od 13.447 eura, navodi se u izvještaju Budžetskih inspektora. Pored toga inspektori su utvrdili i da je Perovićeva po osnovu rješenja koja su donesena mimo zakona za rad u radnim grupama ostvarila naknadu od 8.722 eura.


Budžetske inspekcije utvrdila je brojne nepravilnosti tokom inspekcijskog nadzora u Agenciji za sprječavanje korupcije, na čijem je čelu Jelena Perović. Izvještaj je objavljen sa sajtu Ministarstva finansija.

“Odgovorno lice u subjektu nadzora donijelo je rješenje o zaradi kojim je utvrđeno pravo na varijabilni dio zarade i rješenje za rad duži u od punog radnog vremena (prekovremeni rad) kao neovlašćeno lice”, navode budžetski inspektori u zaključcima.


Izvještaj budžetske inspekcije Ministarstva finansija za Agenciju za sprječavanje korupcije poslat je Specijalnom državnom tužilaštvu, saznaje Portal RTCG. Prema informacijama do kojih smo došli, pronađen je veliki broj nepravilnosti u radu direktorice ASK-a Jelene Perović. Iz Agencije za sprečavanje korupcije navode da su izjavili prigovor na zapisnik koji potpisuju dvije budžetske inspektorke, jer je, kako navode, “dokument pun pravnih i logičkih besmislica”, te da će u sudskim postupcima dokazati da je zakon na njihovoj strani.


Navode da nijesu primjenjene odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Navedeno ima za posljedicu da je direktorica za period od januara do decembra 2023. na osnovu navedeih rješenja ostvarila zaradu od 13.447 eura”, navodi se u dijelu zapisnika.

Pored toga inspektori su utvrdili i da je Perovićeva po osnovu rješenja koja su donesena mimo zakona za rad u radnim grupama ostvarila naknadu od 8.722.

Po tim rješenjima o naknadama, koja su za budžetske inspektore sporna, a koja je donijela direktorica ASK-a, u prošloj godini je isplaćeno 65.343 eura. Rječ o privremenim rješenjima kojim je utvrđeno pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta ASK-a, koja je Perovićeva donijela kao “neovlašćeno lice”.

“Nijesu primjenjene odredbe Zakona o zaradam u javnom sektoru. Rješenje o naknadama i drugim primanjima za lica koja su izabrana, imenovana ili postavljena u skladu sa propisima, osim za lica iz stava 2 ovog člana, donosi organ radno tijelo koji ih je izabrao, imenovao ili postavio”, navodi se u zapisniku.

Agencije za sprječavanje korupcije izjavila je prigovor na zapisnik koji potpisuju dvije budžetske inspektorke, jer je, kako navode, “dokument pun pravnih i logičkih besmislica”, te da će u sudskim postupcima dokazati da je zakon na njihovoj strani.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta