Ne iznenadjuje me stav ministra pravde i ljudskih manjinskih prava Vladimira Leposavica o genocidu u Srebrenici, bas kao što me ne iznenadjuje ni „lekcija“ koju Vlada premijera Zdravka Krivokapića naknadno drži ne svom ministru, nego javnosti, objašnjavajući joj na ovakav način značenje pojma genocid, izjavila je za Gradski radio srpska istoričarka Latinka Perović.

„Poricanje genocida u Srebrenici gotovo da je ravno počinjenom zločinu, pravosnažno presuđenom pred dva međunarodna suda. Reakciju Vlade Crne Gore na osudu na koju je njihov stav o srebreničkom genocidu naišao u domaćoj, regionalnoj i međunarodnoj javnosti razumem kao pokušaj revizije ovih sudskih presuda, koje dokazuju da genocid u Srebrenici nije bio slučajan. Naprotiv, sve je bilo najavljeno, kasnije i potvrđeno primarnim, sekundarnim i tercijalnim grobnicama“, kaže Perović.

Genocid u Srebrenici teret je na ledjima cijelom regionu, kaže Perović.

„Negiranje genocida u Srebrenici ne dozvoljava zemljama bivše Jugoslavije da se konačno oslobode pretnji od novih sukoba, agresija, promene granica i osvajanja teritorija, u ime čega su se činili ovakvi zločini“, kazala je srpska istoričarka za Gradski radio.

Umijesto da se ogradi od izjave ministra Leposavića, koji je izgovorio nešto što je suprotno međunarodnom pravu i svemu što znamo o počinjenom genocidu, Vlada Crne Gore je u naknadnom saopštenju pokazala da je saglasna sa navedenim ministrovim ocjenama, čime je sebe trajno legitimisala, zaključuje Perović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta