Perović

Predsjednik Crnogorskog PEN centra i predsjednik Savjeta za saradnju s dijasporom i iseljenicima Milenko Perović namjeru nove Vlade da spusti kriterijume za sticanje crnogorskog držaljanstva vidi kao pokušaj da se izvrši nacionalna prekompozicija. U emisiji Akcenti TVCG poručuje i da suverenistička, građanska Crna Gora ima snage da se odupre velikosrpskom nacionalizmu.

Perović namjeru vlade da promijeni kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva tumači kao pokušaj da se, kako kaže, pretumba nacionalna struktura u Crnoj Gori.

“Pokušaj da se izvrši nacionalna prekompozicija Crne Gore da bi se na duge staze obezbijedila prevlast uslovno rečeno prospskog elementa u Crnoj Gori, a zapravo prevlast velikosrpstva je put propasti Crne Gore”, navodi Perović.

A , sve se to, kaže Perović, Vlada radi u susret popisu.

“U tom zadatku ona nema očigledno vremena i pokazuje veliko nestrpljenje da sačega popis stanovništva jer procjenjuje da joj očigledno postojeća struktura struktura stanovništva ne odgovora u potpunosti za one destruktivne zadatke uništavnja Crne Gore koje je namjerila da čini. Zbog toga je ona požurila u namjeri da napravi ne etnički inžinjering, nego da napravi nacionalni inžinjering.”

Perović smatra da su ugrožene sve svere u društvu, pa se, kako tvrdi, postavlja pitanje da li suverenistička Crna Gora ima snage da se odupre.

“Ono što je od izuzetnog značaja u ocjeni ovih stravičnh posrtaja Crne Gore je to da je CG za ovih 100 godina četiri puta padala na koljena pod udarima velikosrpskog nacionalizma i svaki put je uspijevala da ponovo ustane i da nastavi kao samostalna državna organizacija. Uvijek je bila moćna da ustane na koljena i nastavi ponovo samostalni suvereni život”, kaže on.

Tako će, tvrdi Perović, biti i ovoga puta.

“Crnogorci su se iskorijski mentalno oblikovali kao narod koji ne mrzi, koji nije sposoban da mrzi, kao narod koji nema distance prema drugim vjerama, ovdje crnogorci koji postaju velikosrbi bivaju učeni da mrze. I to je najgore što se dešava jednom narodu , jednom regionu.”

Ali, ogromna je dubinska snaga crnogorskog revizionizma, zaključuje Perović, koji sve poziva da udruženim snagama rade za bolje Crne Gore, bez pomoći bilo koje vjerske zajednice.

Emisiju Akcenti s profesorom Milenkom Perovićem pogledajte u 21:30 na Prvom programu.

Izvor: Televizija Crne Gore Foto:TVCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta