Foto: gradski,me

Desetine građana okupili su se danas ispred Apelacionog suda u znak protesta, a nakon što je taj sud odlučio da B.B, okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina.

Građanska aktivistkinja Aida Perović iz NVO Prima upitala je zbog čega je Apelacioni sud i njegovo vijeće nagradilo siledžiju za šestostruko silovanje maloljetnje djevojčice.
“Šta ih je inspririsalo da ga nagrade, Da li razmišljaju koliko su žrtve ponizili, posebno one koje nikada neće prijaviti nasilje. Žrtva nikada  nije kriva ali institucuje očigledno ohrabruju nasilnike. Za četiri godine možemo da očekujemo da B.B. ponovo siluje i tako će se zahvalitu vijeću Apelacionog suda”, kazala je Perović.

Organizatorka grupe za protest Vesna Jojić ističe da treba obratiti pqžnju ko su sudije koje su preinačile presudu.

“Ko iza žrtve sada stoji? Šta joj država pruža? Da li se iko pita da li su roditelji sposobni da djevojčici budu psihička podrška”, upitala je Jojić.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da su djeca sa svih strana napadnuta.

“U ovom trenutku ima nekoliko sličnih slučajeva, a počinioci su na samom početku oslobođeni”, naglasila je.

Mihailović je rekla da nemamo čemu da se nadamo sve dok se djeca budu na ovaj način “štitila”.

Okupljeni nose transparente “Strože kazne za zločine nad djecom”, “Smanjite silovanje, ne kaznu”, “Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, “Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”.

Iz Apelacionog suda saopšteno je da su odluku o smanjenju kazne sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B.B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice od januara do juna 2020. godine, donijeli na osnovu “brižljive i svestrane analize spisa predmeta i slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom”.

Organizator protesta je Nevladino udruženja Roditelji.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta