nadnaslov

Penzioneri nijesu u “Evropi sad”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Ilustracija pixabay

Za crnogorske penzionere je neshvatljivo da ih ova Vlada stavlja na dnu ljestvice njihovih prioriteta. Njihova najava da će povećanje penzije najvjerovatnije nastupiti tek 2023. godine i da penzioneri nijesu u “Evropi sad“ za njih je neprihvatljiva.

Savez udruženja penzionera zdušno prihvata najavu Ministarstva finansija, oko poboljšanja statusa zaposlenih lica i povećanje plata i zarada, čak se pominju prosječne zarade oko 700 eura što je impozantno, ali ističu i da se ne zna još je li to izvodljivo.

“O penzionerima se, međutim, govori uzgred, i kažu da je tu zakon tj. modifikovana metoda obračuna penzija. Skoro da se penzioneri, invalidi rada i lica u stanju socijalne potrebe i ne pominju kao da te kategorije stanovnika i ne postoje”, kaže Branko Vešović iz Saveza udruženja penzionera.

Napominje da je u 16 crnogorskih opština više penzionera nego zaposlenih i da je stanje pogotovo teško na sjeveru države.

“Neshvatljivo je da se o penzionerima razmišlja na način da će tokom 2022. godine naći neki model obračuna penzija, kako je nedavno pomenuo ministar finansija Milojko Spaić u medijima i da to treba da zaživi tek tokom 2023. godine. Očito je da predlagači plana ,,Evropa sad“ penzionere stavljaju na dnu ljestvice njihovih prioriteta”, govori Vešović za Pobjedu. 

On podsjeća da trenutno nemaju predstavnika u socijalnom savjetu, ekonomskom savjetu.

“Godinama smo tražili praznu stolicu u parlamentu da naši predstavnici učestvuju u kreiranju zakona, ali smo nailazili na zid ćutanja. Uputio sam zahtjev preko Fonda PIO ministru finansija da razgovaramo na temu usklađivanja penzija. Taj zahtjev sam ispred Saveza ponovo ažurirao ovih dana”, ističe Vešović.

On podjseća da je sadašnja aktuelna vlast u predizbornoj kampanji prije godinu i po dana najavljivala povećanje penzije od 10 odsto, a da su dobili samo usklađivanje od 0,53 odsto.

“Poznato je da su od 2013. godine do 2015. penzije bile zamrznute, isto tako je poznato da su penzije za posljednjih devet godina povećane svega 10 eura”, podsjeća Vešović.

Dodaje da su “to penzioneri stojički podnosili, na svoju štetu davali doprinos stabilizaciji finansija države“.

“Moramo imati sluha za probleme penzionera i zaštitu njihovog položaja kako zdrastvenog tako i socijalnog jer naša organizacija ima 95.500 članova. U Crnoj Gori živi 114.880 penzionera, a van granica još 9.155”, podsjeća Vešović.

On ističe i podatak da penziju do 147,08 prima 16.663 penzionera, a da penziju od 147,08 do 179,15 prima 14.159 penzionera.

“Oko 60 odsto crnogorskih penzionera prima penziju do prosječne penzije koja iznosi 292,91 euro. Odnos broja penzionera prema broju zaposlenih 1 prema 1,28”, pecizira Vešović.

Pominje i prosječne penzije u okruženju. Tako je u Sloveniji 548, Hrvatskoj 352, Makedoniji 257, Srbiji 251, BiH 219, Republici Srpskoj 212.

O benifitima za crnogorske penzionere kaže da se i oni ukidaju.

“Imamo zimnicu na rate uz participaciju Vlade. Humanitarnu pomoć iz dva dijela. Prvi dio je obezbjeđivala Vlada preko Ministarstva finansija i Fonda PIO i drugi dio izdvajanje od članarine 35 odsto dok je sad prvi dio neizvjestan”, kaže Vešović.

Godišnje je, kaže, pomoć primalo oko 15.000 penzionera.

“U našim odmaralištima za odmor i rekreaciju u Ulcinju i na Žabljaku boravi oko 3.500 penzionera dok je od 2013. godine urađeno 510 stanova za penzionere”, kaže Vešović dodajući da im, nažalost, Upravni odbor Fonda PIO na, kako je konstatovano, preporuku Ministarstva finansija stopirao ovaj veoma humani posao sa motivacijom da se provjere dosadašnja ulaganja.

Vešović podsjeća da je ovaj posao rađen u dogovoru sa lokalnim upravama koje su obezbjeđivale zemljište i oslobađale od komunalija, zatim učešće samih penzionera i učešće Vlade preko Fonda PIO.

U 2021. godini, iako je bilo u budžetu Fonda PIO planirano preko 900.000 eura, nije ništa urađeno, iako su zahtjeve poslali Podgorica i Tivat.

“Prema svim istraživanjima crnogorski penzioneri se nalaze u dosta teškom socijalnom i materijalnom položaju. Sa veoma lošim životnim standardom i veoma lošom zdravstvenom zaštitom”, kaže Vešović dodajući da njihova organizacija i svih 25 opštinskih udruženja imaju jedini i osnovni zadatak zaštite materijalnog i socijalnog položaja penzionera, jer su penzioneri dovedeni na rubu egzistencije.

Predlažu da se odnos penzije veže za prosječnu platu 1:65 odsto

Savez udruženja penzionera Crne Gore, kao i svih 25 opštinskih, nikada nijesu prihvatili niti Švajcarsku niti sada važeću modifikovanu metodu obračuna penzija, ali zakoni se donose u parlamentu.

“Godinama predlažemo da se odnos penzije veže za prosječnu platu u zemlji u odnosu 1:65 odsto, a sada je taj odnos 1:55 odsto. Nažalost to nikada nije prihvaćeno, međutim smatramo da je to jedini i ispravani put”, ističe Vešović.

Izvor: Pobjeda

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta