NAJNOVIJE

Košarkaški klub Mornar Barsko zlato danas slavi veliki jubilej – 50 godina postojanja. I to u sedmici u kojoj barski klub odlučuje o opstanku u ABA ligi, pošto u subotu gostuje FMP-u, u nadi da će i nakon posljednjeg kola ligaškog dijela izbjeći posljednje mjesta na tabeli i, vjerovatno, bez baraža sačuvati abaligaški status.

Povodom pola vijeka postojanja Mornara, predsjednik kluba Đorđije Pavićević je ljubiteljima košarke i Mornara čestitao 50 godina postojanja ovog kluba.

– U proteklih pola vijeka mnogi su utkali dio sebe, dio svojih najboljih godina, da bi naš klub bio ovo što je danas – ponos Bara i Crne Gore. Od prvog do aktuelnog kapitena, od Rajka Vujovića do Nemanje Vranješa, od prvog do aktuelnog predsjednika, od Pera Radovića do Đorđija Pavićevića, od prvog trenera, profesorice Branke Korać, do aktuelnog Mihaila Pavićevića. Od prvih navijača na terenu pored Gimnazije do armije sadašnjih u velelepnoj dvorani „Topolica“. Brojni su košarkaši oblačili dreš Mornara i Barani i došljaci, kojima su Bar i Mornar zauvijek ostali u duši. A bilo ih je iz mnogih zemalja, različite boje kože, vjere i nacije. I u tome je tajna uspjeha Mornara – svi su bili dobrodošli, svi su se ovdje osjećali kao kod kuće, svoji na svome. I zbog toga se nisu štedjeli na terenu, igrali su srcem za svoj klub. Baš kao i onaj čija zvijezda još uvijek sija na košarkaškom nebu svijeta – Nikola Vučević. Od mnogih trenera koji su kormilarili Mornarovim brodom i makar jednom sjedeli na njegovoj klupi, najznačajnije ime je Božidar Maljković – kazao je Đorđije Pavićević.

Prvi čovjek Mornara ističe da “ne treba zaboraviti ni brojne članove uprave kluba koji su kroz ovih pet decenija nesebično pomagali da Mornar uzdignute glave prebrodi i teške godine”.

– I sad Mornar ima jednu dobru ekipu ljudi koji žive s njim – od igrača, stručnog štaba, administracije i uprave do navijača i prijatelja kluba širom regiona i Evrope.

Mornar je stabilan abaligaš već osam godina i sezonu 2024/25 dočekaće u ABA ligi u to nema sumnje! – kazao je Pavićević.

Silovit uzlet barske košarke krenuo je sezone 2015/16 kada je Mornar u Prvoj crnogorskoj ligi savladao sve rivale (24) i bez poraza osvojio prvo mjesto i potom se plasirao u ABA ligu. Te godine igrao je i u finalu Balkanske lige i Kupa Crne Gore.

– Do sada najveći uspjeh klub je ostvario u sezoni 2017/18. Tada je osvojio prvu titulu šampiona Crne Gore, savladavši u finalu plej-ofa Budućnost (3-1 u pobjedama), a u polufinalu plej-ofa ABA lige izgubio je od Crvene zvezde (2-1), dok je u FIBA Evrokupa prošao dvije grupne faze i osminu finala, da bi u četvrtfinalu bio zaustavljen od holandskog Donara – podsjetio je Pavićević je uspjehe barskog kluba.

Mornar je, kako kaže Pavićević, “u protekloj deceniji, igrajući stalno u respektabilnim međunarodnim tamičenjima, ugostio pedesetak ekipa iz regiona i Evrope (neke po nekoliko puta) iz tridesetak zemalja.

– S ponosom ističemo da su svi bili oduševljeni gostoprimstvom Barana i „mornara“ i da su na rastanku poželjeli da opet dođu: „Vi ste pravi ambasadori svog grada i svoje zemlje“ – redom su isticali. Bar i Mornar su odavno postali jedno. Već pola vijeka su ponosni jedan na drugog. Sa Mornarom diše čitav grad, navija, raduje se, strijepi. Uz Mornar su svi Barani ma gdje da su po svijetu. Ima i podršku od ovdašnjih privrednika a posebno čvrsta i dragocjena je ona od predsjednika Opštine, g-dina Dušana Raičevića i njegove administracije, koji su prepoznali što za ovaj grad i njegovu promociju znači jedan jak košarkaški klub. Svi smo mi prolazni, dragi prijatelji, samo su Bar i Mornar vječni! – istakao je predsjednik Mornara.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta