Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

170. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Događaje od prethodnog dana možete pogledati OVDJE.

Medvedev: Nuklearne elektrane postoje i u EU, i tamo su moguće nezgode
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je na Telegramu komentarisao stanje u Zaporožju.

“Čini se da su kijevski ološi i njihovi zapadni pokrovitelji spremni organizovati novi Černobilj. Rakete su sve bliže reaktoru nuklearne elektrane u Zaporožju.

Kažu da je za to kriva Rusija. To je očito laž čak i za glupu rusofobnu javnost, čak ni UN ne vjeruje u to. Ne treba zaboraviti da nuklearne elektrane postoje i u Evropskoj uniji. I tamo su moguće nezgode”, rekao je Medvedev.

Ukrajinski nuklearni operater kaže da Zaporožje radi uz rizik kršenja sigurnosnih standarda radijacije
Ukrajinski operater nuklearne energije Energoatom kaže da od danas nuklearna elektrana u Zaporožje “radi uz rizik od kršenja standarda radijacije i zaštite od požara”.

Iako je fabrika pod ruskom kontrolom, većina tehničara još uvijek su Ukrajinci. Ruska strana je tvrdila da su Ukrajinci ti koji granatiraju teritoriju elektrane.

Rusija ne želi demilitarizaciju oko Zaporožja

Ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je da Rusija ne podržava prijedlog kreiranja demilitarizovane zone oko Zaporožja.

“Demilitarizacija nuklearne elektrane može je učiniti ranjivom. Ne možemo isključiti mogućnost terorističkih napada na elektranu”, rekao je.

Ranije je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao na povlačenje vojnog osoblja i vojne opreme iz elektrane i na izbjegavanje vojnog djelovanja u okruženju elektrane.

Ukrajina: Pet pogodaka u oblasti nuklearne elektrane

Energoatom, ukrajinska državna kompanija koja upravlja nuklearnom elektranom Zaporožje, saopštila je da je oblast elektrane u četvrtak pogođena pet puta, uključujući i blizu lokacije na kojoj se čuvaju radioaktivni materijali.

“Pet pogodaka je zabilježeno u blizini kancelarije rukovodstva fabrike – odmah pored mjesta zavarivanja i skladišta za izvore zračenja”, navedeno je u objavi Energoatom na zvaničnom Telegram kanalu.

“Trava se zapalila na maloj površini, ali na sreću niko nije povrijeđen”, dodaje se.

Teški sati u nuklearki Zaporožje

Organizacija Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor pozvala je zvaničnike da posjete ukrajinsku elektranu Zaporožje što je prije moguće usred ponovnog granatiranja u toj oblasti i upozorenja o “katastrofalnim posljedicama” nastavaka borbi u blizini najveće atomske elektrane u Evropi.

“Ovo je ozbiljan trenutak, težak čas i IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju prim. aut.) mora biti dozvoljeno da izvrši svoju misiju u Zaporožju što je prije moguće”, rekao je šef agencije Rafael Grosi na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN u četvrtak uveče.

Radnici nuklearke: Stalno nas drže na nišanu

Radnici u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje opisali su za BBC kako ih drže na nišanu dok je ruske trupe koriste kao vojnu bazu.

Dva zaposlena ispričala su kako im se svakodnevno prijeti otmicom, osim što su u strahu od “radioaktivne kontaminacije šire regije” ili nuklearne katastrofe.

“Moj radni dan je konstantan stres”, kaže Svitlana. Ona i kolega Nikola sada mogu koristiti samo ruske Sim kartice i signal je vrlo ograničen. “Psihološka situacija je teška. Vojnici hodaju svuda s oružjem i svi smo zapravo na nišanu”, kazala je.

“Prošle sedmice nijesam čak ni mogla doći na svoje radno mjesto, opasno je. U subotu je došlo do granatiranja pogona, što je izazvalo požar. Nekim čudom, ljudi koji su tamo radili su preživjeli”, dodala je.

Sumska oblask granatirana 10 puta za dan
Guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki rekao je da je region granatiran iz artiljerije i minobacača. Među stanovnicima nije bilo žrtava.


Partnerstvo sa Iranom može pomoći Rusiji da postigne neke vojne ciljeve u Ukrajini
Američki istraživački centar je u svojoj analizi od 11. avgusta rekao da iranska materijalna podrška, kao što je snabdijevanje vojnih bespilotnih letilica Shahed-129 i Shahed-191 za upotrebu u Ukrajini, može pomoći Rusiji da postigne neke vojne ciljeve, dok će ekonomske veze pomoći u ublažavanju sankcija.

Strateško partnerstvo između dvije zemlje se proširilo od ruske invazije u februaru. Dinamika se takođe promijenila – dajući veći uticaj Iranu, pošto ruski diktator Vladimir Putin „traži ekonomsku i vojnu podršku sa pozicije sve veće potrebe“.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta