Foto: Gradski.me

Kohabitacija, odnosno stanje kada su predsjednik i premijer iz različitih političkih partija i sa različitim pogledima na ključna pitanja već je vidljiva u Crnoj Gori. S obzirom na činjenicu da predsjednika države direktno biraju građani, te da je riječ o jedinom predstavniku za koga se neposredno opredjeljuju, daje mu jako veliki legitimitet, ali u jasno definisanim ustavnim okvirima, smatraju sagovornici Radija Crne Gore.

Od kada je predsjednik Jakov Milatović napustio pokret Evropa sad, sve snažniji su odjeci neslaganja sa bivšim kolegama.

Prema riječima pravnika Veselina Radulovića, predsjednik i premijer, ali i ostali nosioci javnih funkcija trebalo bi da budu iznad partijskih i ličnih interesa.

“Nažalost, nije to realno očekivati u Crnoj Gori jer ne samo kod njih dvojice, nego i kod drugih javnih funkcija. Očito je da se isključivo vode ličnim partijskim interesima. Vidjeli smo kakva su, mimo ilaženja, tako kažem, između njih dvojice je bila. Vidjeli smo i određena ponašanja od strane predsjednika koja su izlazila, po mom mišljenju, iz okvira njegovih ustavnih i zakonskih nadležnosti”, navodi Radulović.

Umjesto saradnje u interesu javnosti, na snazi je, cijeni on, političko prepucavanje nosio sa dvije najvažnije funkcije u zemlji.

“Vjerovatno i predsjednik Milatović razmatra tu opciju da u nekom momentu to svoje političko djelovanje artikuliše, da kažem, kroz neku novu političku partiju. I to je problem generalno crnogorskog društva kohabitacija u smislu onome o kome je neophodna, dakle između njih dvojice ne postoji, a neophodna bi bila ako bi oni bili odgovorni funkcioneri, ako bi željeli da rade u javnom interesu”, kaže Rdadulović.

Za zdrav demokratski razvoj idejno nije loše imati čelnike države različitih političkih opredjeljenja, što je praksa u razvijenim zemljama, ali prema ocjeni političkog analitičara Stefana Đukića sa Crnom Gorom situacija je drugačija.

“U toj demokratičnosti se baš nismo naučili, nismo vješti u njoj, pa se često dešava da je poenta ako smo iz različitih stranaka ili različitih škola mišljenja da je neophodno da se sukobljavamo i da imamo razlike radi razlike sa drugima. Tako da, sama ideja je dobra i vjerujem da će vremenom ići ka tome i da ćemo u budućnosti kada uticaj partija malo splasne za predsjednika države da možda birati nekoga ko nije partijska ličnost i definitivno ko možda nije iz najjača partije, a da će ovamo gdje je proporcionalni sistem u parlamentu stvari stojati drugačije”, pojašnjava Đukić.

Trenutnu kohabitaciju, ali i odnose u budućnosti Đukić ovako komentariše:

“Pretpostavljam da ćemo imati više situacija gdje će svakog uraditi svoju politiku i zapravo voditi predizbornu kampanju, iako predsjednik sada nije u stranci, on će sigurno ostati politički aktivan, ali vremenom je to dobra stvar, vremenom je nešto čemu treba da se učimo dokle god i jedni i drugi ostaju u okvirima zakona, razlike u mišljenjima ljudi na pozicijama nisu loše ni u kom smislu”, navodi Đukić.

Od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori kohabitacija je na snazi drugi put. Prva je bila nakon promjene vlasti 2020. i izbora 42. vlade Zdravka Krivokapića.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta