Parlamentarna većina pokušava da kršeći zakon BS oduzme člana Državne izborne komisije

Parlamentarna većina pokušava da kršeći zakon Bošnjačkoj stranci (BS) oduzme člana Državne izborne komisije, poručuju iz partije.

“Na prvi dan Bajrama, poslanici parlamentarne većine su odlučili da je vrijeme da baš oni predlože prepravljenuu normu Poslovnika kojom se uređuje pravo predstavnika manjinskih naroda u Skupštini, ne konsultujući nas na koje se ta norma odnosi i bez otvaranja širokog dijaloga. Inspiraciju da nam za vrijeme Bajrama na više načina pokažu pravo lice upakovano iza zvaničnih čestitki za Bajram, pokazali su nakon izmjena Poslovnika i nezvaničnim aktivnostima vezanim za izbor novog sastava Državne izborne komisije, gdje su pokušali da Bošnjačkoj stranci oduzmu pravo koje joj na osnovu preciznih normi Zakona o izboru odbornika i poslanika pripada – pravo na 2 člana Državne izborne komisije, pokušajem da nas svedu kako bi oni rekli “na pravu mjeru” tj. da BS dobije samo 1 člana”, naveli su iz BS u saopštenju dostavljenom medijima.

Kreatorima ideje da prilikom formiranja novog sastava Državne izborne komisije pokušaju da kršeći Zakon o izboru odbornika i poslanika, Bošnjačkoj stranci oduzmu pravo na 2 člana, jer su oni sračunali da nam je dosta 1, i namjerili da ono što nama pripada dodjele nekom drugom, poručujemo – zakon je jasan. Jasni su i rezultati parlamentarnih izbora, iako vam se ne sviđaju, kazali su iz BS–a.

Jasno je, prema njihovim riječima, i da Bošnjačka stranka shodno izbornim rezultatima ima pravo na dva člana i od tog prava, kažu, neće odustati.

“One koji još nisu naučili da čitaju Zakon, jer misle da je sila većine jača od zakona, podsjećamo da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika u članu 30 stav 4 propisano da se “četiri člana stalnog sastava Državne izborne komisije, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, imenuju se na predlog parlamentarne opozicije”. Jasno je i da Bošnjačkoj stranci koja je druga po snazi opoziciona stranka pripada po tom osnovu jedan član DIK-a u okviru ta 4 koja pripadaju opoziciji”, dodaju iz BS.

Onima koji pomalo i čitaju Zakon, ali su, kako kažu. olako spremni da ga prekrše kad je njihovo politički ili lični interes u pitanju, napominju sljedeće.

“Da je članom 30 stav 5 Zakona o izboru odbornika precizno propisano: “Za člana stalnog sastava Državne izborne komisije imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice, koja je na prethodnim izborima dobile najveći broj glasova, a njegov zamjenik treba da bude pripadnik nekog drugog manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice.” Na osnovu člana 30 stav 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Bošnjačkoj stranci pripada još 1 član DIK-a, jer je Bošnjačka stranka osvojila najveći broj glasova ili preciznije duplo više glasova nego sve druge stranke koje predstavljaju manjinske narode zajedno”, naveli su iz BS.

Podsjećaju one koji na manjinske narode gledaju kao na podobne i manje podobne, a i one koji politička prava manje brojnih naroda za koja su se godinama borili žele, kažu, “da krše i mijenjaju radi sopstvenog i trenutnog političkog cilja, da je jedan plus jedan dva i da će Bošnjačka stranka insistirati na tome da u DIK-u shodno jasnim zakonskim normama ima 2 člana”.

“Ako vladajuća većina ne odustane od ovih aktivnosti, Bošnjačka stranka će o Bajramskim “čestitkama” u vidu prekrajanja Poslovnika i pokušaja otimanja mjesta u Državnoj izbornoj komisiji, obavjestiti naše međunarodne partnere”, zaključuju iz BS.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments