Papa na Lezbosu s migrantima – stotine bijelih papirića, apela za pomoć

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: AP

Papa Franjo je na kraju svoje mediteranske turneje po Kipru i Grčkoj posjetio ostrvo Lezbos. To grčko ostrvo u Egejskom moru poznato je i kao “ostrvo izbjeglica”, a papa ga je prvi put posjetio prije pet godina.

Ovako je stotine tražilaca azila u izbjegličkom kampu na ostrvu Lezbos dočekalo papa Franja. Pružali su mu bijele papiriće sa svojim podacima i pozvali ga da im pomogne da se ubrza proces migracije kako bi što prije napustili kamp.

“Papa je došao na teren da vidi kako mi ovdje živimo, da vidi kako stvari ovdje funkcionišu, pa nam to daje nadu i snagu, znajući da takav vođa misli o nama i dolazi nam u posjetu“, kaže Joshue, migrant iz Konga.

I dok vlada pooštrava migracionu politiku, a među građanima se širi neprijateljski stav, papa Franjo kritikovao je one koji migrantsku krizu koriste u političke svrhe i pozvao na povratak politici koja se zalaže za opšte dobro.

“Lako je uzburkati javno mnjenje utjerivanjem straha od drugih. Ipak, zašto propuštamo s jednakom žestinom da govorimo o izrabljivanju siromašnih, o rijetko spominjanim, ali često dobro finansiranim ratovima, o ekonomskim sporazumima gdje narod mora da plati, o prikrivenim poslovima koji pogoduju proliferaciji trgovina oružjem. Treba napadati udaljene uzroke, a ne siromahe koji plaćaju posljedice i koji se koriste za političku propagandu.“

Nakon što je kamp prošle godine izgorio, migranti u privremenom prihvatnom centru – okruženom betonom, bodljikavom žicom i morem – nadaju se pozitivnim promjenama. Uprkos obećanjima, životni uslovi migranata na ostrvu nijesu se poboljšali.

“Moja prava poruka je bila pitati papu da pokuša da pronađe način s grčkom vladom i vladom Evropske unije da proces azila bude fleksibilniji“, kaže migrant iz Kameruna, Landrid (42).

U novom kampu boravi više od 2.000 ljudi, većinom Avganistanaca, ali i iz afričkih zemalja.

“Želio bih da vam zahvalim na solidarnosti i ljudskosti koju ste pokazali prema nama, vašoj djeci, migrantima, izbjeglicama koji su na Lezbosu, u Grčkoj i drugdje u cijelom svijetu. Neka Bog prizna vaše postupke“, rekao je Kristijan Tango Mukaja, migrant iz Konga.

Stotine hiljada ljudi na plaže Lezbosa stiglo je još 2015. Papa ih je već tada posjetio i sa sobom u Rim poveo 11 sirijskih izbjeglica. Od njegove posljednje posjete – istakao je papa – malo se toga promijenilo po pitanju migracija.

“Vaše inicijative za migracionu i izbjegličku krizu i vaša prisutnost na Lezbosu dokaz su važnosti problema i njegove glavne humanitarne dimenzije. Više puta ste izrazili svoju osjetljivost prema migrantima i tražiteljima azila i pozvali međunarodnu zajednicu da se uključi u dijalog i koordiniran odgovor protiv nehumane instrumentalizacije”, poručila mu je grčka predsjenica.

Grčka je već dugo glavna ulazna tačka u Evropsku uniju za migrante i izbjeglice koji se nadaju da će im ova posjeta pape pomoći u naporima da vode normalan život i – za nekolicinu njih – mogućnost da se presele iz kampa u Italiju.

Izvor: N1

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta