Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: AP

Papa Franjo pozvao je predsjednike Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog da okončaju konflikt i da počnu mirovne pregovore.

„Moje molbe su upućene predsjedniku Rusije, molim ga da zaustavi, između ostalog iz ljubavi prema sopstvenom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti. Pozivam i predsjednika Ukrajine da bude otvoren za niz mirovnih predloga“, rekao je papa u svojoj tradicionalnoj propovjedi „Anđelu nebeskom“.

Kako prenosi Sputnjik, on je pozvao i predstavnike međunarodne zajednice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se rat okončao, da ne bi došlo do opasne eskalacije.

„U ime Boga i čovječanstva, opet upućujem svoje pozive za hitan prekid vatre, da se položi oružje i prihvate uslovi za mirovne pregovore koji nude rješenja koja nisu zasnovana na sili, već dogovorena, pravedna i stabilna, zasnovana na svetom poštovanju vrijednosti ljudskog života, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, kao i poštovanje prava manjina i njihovih legitimnih briga“, rekao je Franjo.

Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da „žali zbog situacije posljednjih dana, koraka koji su u suprotnosti s međunarodnim pravom i koji povećavaju rizik od nuklearne eskalacije, što dovodi do katastrofalnih i nekontrolisanih posljedica na globalnom nivou“.

„Poslije sedam mjeseci, pozivam vas da se okrenete svim mogućim diplomatskim instrumentima koji još nisu iskorišćeni da se okonča ova ogromna tragedija“, dodao je papa.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta