Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor se oglasio povodom razgovora koje je imao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u vezi s navodnim namjerama o prekrajanju granica BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je ranije danas da je Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije, te upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

U toku dana i ambasadorka Slovenije u BiH Zorica Bukinac pozvana je na razgovor u Predsjedništvo BiH.

U saopštenju iz Pahorovog kabineta rečeno je da je on zagovornik Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja.

Ističe se da predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije te da dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH, koja je trenutno najslabije formalno povezana s EU.

“Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, zbog zabrinutosti zbog ovih ideja je i postavio pitanje za sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo”, rekao je.

“O tome je predsjednik Republike takođe javno govorio u svom obraćanju Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. septembra 2020: ‘Želio bih da naglasim svoju ocjenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je neophodno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih polako će zavladati u ovom regionu. Iz istorijskog iskustva znamo da je vrlo malo šansi da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi uopšte. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje, koje takođe zahtijeva još promišljeniju strategiju Evropske unije.’ U svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brionski proces, zakazan za maj”, zaključeno je u saopštenju.

Razgovor sa ambasadorkom

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ranije danas održan je sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac u povodu medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je premijer Republike Slovenije uputio predsjedniku Evropskog Savjeta.

Kako je saopšteno iz Komšićevog ureda, Bukinec je naglasila da se politika Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini nije promijenila te da Republika Slovenija podržava evropski put Bosne i Hercegovine i želi da se svi akteri što prije fokusiraju na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Sagovornici su se složili da Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija trebaju nastaviti razvijati svoje prijateljske odnose, prenosi Fena.

Pahorovo pitanje

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su uposljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije, te upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Komšić je u izjavi za Fenu potvrdio je da je predsjednik Republike Slovenije postavio to pitanje.

“Jeste, istina je. Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper”, kazao je Komšić.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor boravio je u posjeti BiH početkom marta, a nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH novinarima je kazao da je Slovenija tradicionalno bila, jeste i biće saveznik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Iznio je tada svoje mišljenje na pres konferenciji, koje se, kazao je, s godinama samo potvrđuje, da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana kao i za države u Evropskoj uniji.

Negiranje Janše

Premijer Slovenije Janez Janša takođe se oglasio nakon što su neki mediji objavili da je u Brisel uputio “non paper”, neslužbeni dokument, koji tretira i budućnost BiH.

Janša je u negirao ove tvrdnje.

“Posljednji put sam se susreo s predsjednikom Evropskog Savjeta (Šarlom Mišelom) prošle godine. Teško da bih mu fizički mogao predati bilo šta u februaru ili martu ove godine, kako piše opskurni portal”, naveo je Janša.

Dodao je da Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali da se ovakvim pisanjem pokušava spriječiti taj cilj.

Izvor: Al Jazeera Balkans

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta