Search
Close this search box.

CGO i HRA

Ozbiljno razmotriti razloge vraćanja zakona od strane Predsjednika Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravljaju odluku predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, da ne potpiše Zakon o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudovima, koje je usvojila Skupština Crne Gore krajem prošle sedmice, u okviru tzv. paketa IBAR zakona, odnosno da ih vrati Skupštini radi revizije u pojedinim dijelovima, navodi se u zajedničkom saopštenju Centra za građansko obrazovanje i Akcije za ljudska prava.
Foto: CGO

HRA i CGO ukazuju da brzina usvajanja ovih zakona ne može biti opravdanje da se u njih ugrađuju neustavna rješenja ili ona koja partikularni interes stavljaju iznad javnog interesa.

„Podsjećamo da je 40 nevladinih organizacija, među kojima i one koje se svakodnevno bave medijskim pitanjima, uputilo amandmane svim poslaničkim klubovima za vraćanje strožijiih kriterijuma za izbor rukovodstva RTCG, a posebno generalnog direktora RTCG. Isto je ranije traženo od Vlade, imajući u vidu da je verzija sa tim strožijim kriterijumima prethodno dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije, odnosno eksperata Savjeta Evrope“, saopšteno je iz CGO i HRA.

Dodaje da je HRA je unaprijed upozorila na nedostatnosti zakona o pravosuđu, uključujući i sporni produžetak mandata uglednih pravnika članova Sudskog savjeta za dvije godine ako poslanici ne mogu da se dogovore o izboru novih članova – jer ta mogućnost nije predviđena za pravnike u Tužilačkom savjetu, podstiče političku neodgovornost i trgovinu važnim javnim funkcijama koje moraju služiti isključivo opštem interesu, a ne bilo kojoj političkoj partiji. Ovo rješenje je i sporne ustavnosti jer Ustav jasno kaže da mandat članova Sudskog savjeta, koji ima predsjednika i devet članova, traje četiri godine (član 127).

„Predsjednik Milatović je ovim potezom dao priliku za doradu koju bi svi poslanici i poslanice trebalo shvate ozbiljno, jer su nam od suštinske važnosti kvalitetna rješenja sa kojima ćemo ostati da živimo. Dodatno imajući u vidu da je pozitivan IBAR Crna Gora praktično dobila, ovo neće ugroziti taj cilj, a značajno može unaprijediti, makar u ovim malim ali važnim dijelovima, ova dva zakonska teksta.
CGO i HRA pozivaju poslanike i poslanice da stave u fokus državni interes jer upravo su nas partijski i partikularni interesi doveli u situaciju da smo 12 godina nakon pregovora još uvijek suštinski daleko od Evropske unije.“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju ove dvije nevladine organizacije.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments