Gradski portal

Ozana Ramljak dobitnica je nagrade „Dragan Radulović“ za 2023. godinu

Foto: Glavni grad

Dobitnica književne nagrade „Dragan Radulović“ za 2023. godinu je spisateljica Ozana Ramljak, za knjigu “Kako je Bluno tražio ljubav”, u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba.

Tu je odluku donio žiri u sastavu Dragana Kršenković Brković,  Šimo Ešić, Svetlana Kalezić Radonjić, Dušanka Popović i Ana Vitanova Ringačeva.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su 33 knjige, od kojih su se posebno izdvojile prvonagrađena, te „Petra je stvarno otišla“ Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i „Izgubljena generacija“ Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba). Veliko interesovanje spisatelja i spisateljica za djecu i mlade, svjedoči o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca Dragana Radulovića.

Nagrađena knjiga „Kako je Bluno tražio ljubav“ je savremena alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još uvijek ne može da izgovori slovo »r«. Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temema – o usamljenosti, čežnji i strahu, o otuđenosti i pomjerenim vrijednostima u savremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorka knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima. Ilustracije Ivane Crnošije Galović dopunjuju priču, čineći je još inspirativnijom. 

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije