Foto: Radio Jadran

Kuća nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom, nakon skoro dvogodišnje rekonstrukcije, otvorena je sinoć umjetničkim programom „Andrić u Novom“.

U godini kada se obilježava 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Andriću otvaranje kuće započelo je monodramom „Na Drini ćuprija“ dramskog umjetnika Tihomira Stanića.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, otvorio je Kuću Andrića i njenu stalnu muzejsku postavku „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

On je rekao da su simbolički vratili Andrićev lik i djelo u grad, kojeg je sam pisac izabrao za svoj dom.

“Naša je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe zna zašto je Andrić bitan našem gradu, državi, cijelom regionu i svijetu, te šta je velikog pisca i diplomatu privuklo novskim ulicama i trgovima. To je misija Andrićeve kuće, ona počinje večeras i ne sumnjam da će biti ispunjena u potpunosti”, kazao je Katić.

On je dodao da je otvaranje tog objekta rezultat rada na projektu koji je trajao više od tri godine.

Katić je podsjetio da se u proljeće 2017. godine krenulo sa čišćenjem i uređenjem tada ruiniranog i zanemarenog zdanja.

“Tog ljeta Kuću smo otvorili za publiku, kao objekat u rekonstrukciji. Potom smo nastavili sa krupnim građevinskim zahvatima na njenoj sanaciji i ove godine priču zaokružili opremanjem objekta”, rekao je Katić.

Revitalizaciju je finansirala dijelom Opština Herceg Novi, dok je drugi dio sredstava obezbijeđen iz fondova Evropske unije kroz projekat prekogranične saradnje “Co.Co. Tour”.

Kako je rekao, Kuća nobelovca omogućuje Herceg Novom privilegiju koju ima samo nekoliko mjesta na svijetu – ponovni susret sa Andrićem i njegovom slikom života i ljudi.

“Ponosan sam i srećan, kao vjerujem svi u našem gradu, što je ovo mjesto konačno postalo dostojno Herceg Novog i Andrića – dom Nobelovca koji će pripovijedati o njemu i nama, ali i biti središte i povod rađanja nekih novih priča”, naveo je Katić.

Prema njegovim riječima, revitalizovana Kuća Andrića predstavlja izuzetan moralni i materijalni doprinos našoj zajednici.

“Ona je novi put i način za širenje kako kulturnih vidika, tako i turističke ponude, koji su neodvojivo vezani sa opštim rastom i napretkom Herceg Novog”, poručio je Katić.

On je dodao da je njegova želja da Kuća Andrića dijeli sudbinu njegovog djela – „da bude stvar trajnija od svih nas, most među narodima koji na najbolji način predstavlja naš grad, mjesto svjetlosti, napretka i čovječnosti, tvorevina koja povezuje sve generacije”.

Roganović je kazao da su Andrić i njegova kuća snažni simbol – “simbol da sve možemo i da ništa nije nemoguće”.

On je podsjetio da je Andrić spojio dobru upravu i plemenitu vještinu.

„One su pružile ruku jedna drugoj i nastala je ova krasna kuća koja je radost i dika svakog Novljanina i svakog poštovaoca Andrićevog djela”, zaključio je Roganović.

Otvaranju Kuće Andrića prisustvovali su ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić i konzul-žeran Republike Srbije Zoran Dojčinović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta