Otkriće baca novo svjetlo na život Tutankamona

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Grobnica drevnog egipatskog kralja Tutankamona u Luksoru jedno je od najslavnijih otkrića savremene arheologije.

Nova izložba u Biblioteci Bodleana na Univerzitetu u Oksfordu – Tutankamon: Iskopavanje arhiva – obilježava stogodišnjicu otkrića britanskog egiptologa Hauarda Kartera i njegovog tima.

Dramatično osvijetljene slike fotografa Harija Bartona, zajedno sa pismima, planovima, crtežima i dnevnicima iz Karterove arhive bacaju novo svjetlo na priču o desetogodišnjem iskopavanju grobnice, koja je prva poznata netaknuta kraljevska grobnica iz starog Egipta.

One takođe dovode u pitanje predstavu o Karteru kao usamljenom junaku, ističući doprinos mnogih kvalifikovanih egipatskih radnika koji se često previđaju.

Neimenovani egipatski dječak pozira sa teškom ogrlicom od dragulja iz kovčega u Tutankamonovoj grobnici oko vrata, povezujući stari i savremeni Egipat.

Kasnije je nekoliko ljudi tvrdilo da su taj dječak, među kojima i Hasan Abd El Rasula od Gurne koji je pomagao Karterovom timu, ali nijedan od njih nije bio potvrđen.

Ova fotografija jedna je od nekoliko koje su dobile centralno mjesto na izložbi.

Na fotografiji se vide dvojica predradnika i dječak kako pažljivo rastavljaju pregradni zid da bi otvorili posmrtnu odaju.

Četvorica egipatskih predradnika Ahmed Gerigar, Gad Hasan, Husein Abu Avad i Husein Ahmed Said imenovana su i dobila posebnu zahvalnicu od Kartera u njegovim publikacijama.

Međutim, nije ih moguće identifikovati među radnicima sa slika.

Doktorka Danijela Rozenov, egiptološkinja koja je jedna od dvoje kustosa ove izložbe, kaže da je Karter angažovao više od 50 lokalnih radnika, a da je na lokaciji bilo prisutno još desetine radnika, među kojima i djeca.

Iako njihova imena nisu zabilježena, doktorka Rozenov kaže da slike dovode u pitanje kolonijalni stereotip o otkriću samo jednog čovjeka.

„Preko ovih fotografija možemo da vidimo ključni doprinos Egipćana i to nam očigledno govori da ovdje imamo samo djelić priče.”

Karter čuči, dok njegov asistent Artur Kalender i neidentifikovani Egipćanin stoje nad njim.

Ova slika pomogla je da se popularizuje otkriće grobnice širom svijeta i predstavila je Kartera kao engleskog avanturistu.

Bartonov intimni portret Tutankamonovog spoljnog kovčega naglasak stavlja na vijenac od žitnog cvijeća i listova masline koji krasi čelo mladog kralja.

Ubrzo poslije otvaranja grobnice, prirodni materijali su se dezintegrisali.

Njihovo postojanje sada je očuvano samo putem ove upečatljive slike.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta