Gradski portal

Ostin: Nema naznaka da Hamas planira napad na američke trupe

Foto: AP

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da ne vidi nikakve naznake da Hamas planira bilo kakav napad na američke trupe u Gazi, ali je dodao da preduzimaju adekvatne mjere za bezbjednost vojnog osoblja.

„Ne raspravljam o obavještajnim informacijama na podijumu. Ali trenutno ne vidim nikakve naznake da postoji aktivna namjera da se to učini“, kazao je Ostin tokom brifinga za novinare, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portparol za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da bi pomorski mol, koji je izgradila američka vojska kako bi ubrzala protok humanitarne pomoći u Gazi, trebalo da bude otvoren u roku od nekoliko dana, uprkos lošim vremenskim prilikama koje ometaju pripreme.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Izrael i Hamas da osiguraju da pomoć namijenjena civilima u Gazi ne bude prekinuta, nakon što su pošiljku iz Jordana napali izraelski doseljenici, a potom su je preusmjerili palestinski militanti.

Više od polovine stanovništva Gaze od 2,3 miliona preselilo se u Rafu, kako bi pobjeglo od izraelskog bombardovanja, podstaknutog napadom palestinske ekstremističke grupe Hamas 7. oktobra prošle godine.

Izraelski rat u Gazi protiv Hamasa počeo je nakon što su pripadnici grupe tokom tog napada na jugu Izraela ubili oko 1,2 hiljade ljudi, uglavnom civila, i kidnapovali oko 250 drugih.

Više od 34 hiljade Palestinaca je ubijeno, od čega dvije trećine djece i žena, u izraelskom ratu protiv Gaze od tada, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Diplomatski napori pojačani su 28. aprila, kako bi se postiglo dugo traženo primirje i sporazum o oslobađanju talaca u Gazi.

Izvor: RSE

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije