Foto: pixabay

Vrijednost dolara prema korpi valuta ove sedmice je oštro pala, jer ulagači vjeruju da je zbog usporavanja inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) završen ciklus povećanja kamata američke centralne banke.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je ove sedmice 1,9 odsto na 103.81 bod, najniži nivo od početka septembra, prenosi SEEbiz.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti pao 2,1 odsto, pa je cijena eura dostigla 1.0910 USD.

Kurs dolara pao je i prema japanskoj valuti, 1,2 odsto na 149.65 JPY. Oštar pad kursa dolara uslijedio je nakon što je u utorak objavljeno da je u SAD-u u oktobru stopa inflacije skliznula na 3,2 odsto s 3,7 posto u septembru.

I niz drugih izvještaja potvrdio je da inflacija popušta, što je podržalo tezu da Fed neće trebati dodatno da zaoštrava monetarnu politiku. Od marta prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope 5,25 procentnih bodova kako bi suzbio inflaciju.

Ipak, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, iako iz Feda poručuju da je moguće dalje zaoštravanje monetarne politike.

U idućem periodu kretanja na tržištu zavisiće uglavnom od špekulacija o tome kada bi Fed mogao početi da smanjuje kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u maju iduće godine, a da bi do kraja naredne godine kamate mogle biti smanjene ukupno jedan procentni bod.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta