Foto: Kossev

Vjosa Osmani zvanično je preuzela funkciju predsjednice Kosova, dva dana nakon što je u skupštini izabrana podrškom 71 poslanika u trećem krugu glasanja.

Iako je najavljeno da neće biti ceremonije povodom inauguracije, a usljed pandemije covid-19 , u 10:00 ispred kosovske skupštine, na trgu u centru Prištine, dužnost joj je predao predsjednik parlamenta i dojučerašnji v. d. predsjednika Kosova, Gljauk Konjufca, piše „KoSSev“.

Ceremoniji su prisustvovali ambasadori nekoliko zemalja, kosovski premijer Aljbin Kurti i članovi vladinog kabineta.

Kosovsko predsjedništvo najavilo je niz aktivnosti kojima će obilježiti stupanje na dužnost Osmani.

Nakon svečanog postrojavanja voda KBS-a i predaje dužnosti, nova kosovska predsjednica se sastala sa šampionskim timom džudista i učenicima Instituta ATOM.

Osmani će u popodnevnim satima zajedno sa kosovskim ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom posjetiti Centar za vakcinaciju protiv covida u Prištini.

Potom će odati počast na grobu prvog predsjednika Kosova, Ibrahima Rugove i položiti cvijeće kod obelježja u znak sjećanja na nestale osobe na Kosovu u Prištini.

Osmani će u 14:30 boraviti u Prekazu, gdje će odati počast na memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“. Sat i po vremena kasnije, sastaće se sa komandantom KBS-a Rahmanom  Ramom i generalima KBS-a.

Za manje od 15 dana, Kosovo je dobilo novu skupštinu, vladu i predsjednika. Ali i, kako su birači to procijenili – „nove snage“.

Osmani je kao predsjednica prošlog saziva kosovske skupštine, od Tačijeve ostavke obavljala dužnost v.d. na toj funkciji, a potom i zvanično bila kandidat LVV tokom izbora u februaru. Krajem marta je, neposredno po izboru 8. saziva kosovske skupštine, tu dužnost po automatizmu predala Gljauku Konjufci, koji je postao novi predsjednik skupštine.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta