Osmani: Pitanje dinara može da se riješi, nije trebalo da izazove sukob sa saveznicima

Foto: AP

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u petak da se pitanje zabrane srpskog dinara na Kosovu može riješiti unutar zemlje, te da to pitanje nije trebalo da izazove sukob Prištine i njenih saveznika.

„Ovo pitanje može da se riješi ovdje na Kosovu. U stvari, to uopšte nije trebalo da bude problem. Nije trebalo da nastane kao sukob sa saveznicima“, rekla je Osmani u izjavi novinarima.

Odluka Centralne banke Kosova (CBK), koja je stupila na snagu 1. februara, uređuje da jedino platno sredstvo bude euro, čime se ukida dinar koji je do sada cirkulisao u srpskim sredinama.

Međunarodna zajednice izrazila je zabrinutost da bi ova odluka mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe i podigne etničke tenzije. Od kosovskih vlasti je zbog toga zatraženo odlaganje primjene ove uredbe.

Međutim, Centralna banka Kosova je saopštila da prelazna faza primjene njene uredbe ne može trajati duže od tri mjeseca.

Osmani je od kosovskih institucija zatražila da rade na rješavanju ovog pitanja na osnovu zakona ali uz podršku saveznika.

„Uvjerena sam da, ukoliko postoji volja za sastankom koji može potrajati nekoliko sati, sve institucije koje treba da sprovedu uredbu CBK u praksi, mogu da sjednu i donesu konkretne korake na osnovu zakona koji postoje na Kosovu i da dobiju podršku saveznika za njegovu implementaciju“, rekla je Osmani.

U međuvremenu su zaposleni u pojedinim institucijama, koje na Kosovu funkcionišu u sistemu Srbije, održali su protestne skupove u Sjevernoj Mitrovici na sjeveru i Gračanici južno od Ibra zbog ukidanja dinara.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaju razna primanja iz budžeta Srbije u dinarima, ali od početka ove ned,elje ne mogu da ih podignu zbog odluke Centralne banke Kosova kojom se uređuje da je euro jedina valuta za platni promet.

Na osnovu te odluke, kosovske vlasti su od početka februara dva puta zabranile uvoz srpskog dinara, zbog čega je došlo do nestašice ove valute.

Tom odlukom se, pored ostalog, uređuje da je Centralna banka Kosova jedina koja može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova. Do sada je Narodna banka Srbije dinare slala u svoj trezor u opštini Leposavić na sjeveru Kosova, odakle je potom novac do finansijskih ustanova koje rade u sistemu Srbije, kao što su pošta ili banka Poštanska štedionica, prevozila međunarodna kompanija Henderson.

Ljekar opšte medicine u Domu zdravlja Gračanica, koji radi u sistemu Srbije, je na protestnom skupu novinarima rekao da za podizanje plata moraju da idu u najbliži grad u Srbiju, što je u njihovom slučaju Kuršumlija na udaljenosti od oko 80 kilometara.

Prethodno su 20. februara pojedini mještani Sjeverne Mitrovice i Gračanice potvrdili da nisu mogli da podignu socijalnu pomoć jer su im radnici pošte, koja radi u sistemu Srbije, rekli da nema novca.

Zamjenik premijera Kosova Besnik (Bislimi) Bisljimi je 21. februara rekao da je Vlada svjesna da brza implementacija odluke Centralne banke Kosova o ukidanju srpskog dinara može uticati na jedan dio građana iz redova srpske zajednice koji imaju primanja iz budžeta Srbije.

On je dodao da će u narednom periodu izaći sa mkerama oko ublažavanja poslkedica, ali nije precizirao o kakvim mkerama je riječ.

Bisljimi je istakao i da se Centralna banka Kosova obratila Narodnoj banci Srbije kako bi se pronašlo neko rješenje, ali da do sada nije dobila nikakav odgovor.

Kosovo inače insistira na direktnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama Srbije kako bi se pronašlo rešenje oko isplate novčanih naknada iz budžeta Srbije, dok zvanični Beograd to odbija i traži da se pitanje pokrene u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Izvor: RSE

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments