Orban: Meloni i Le Penova treba da budu snaga Evrope

Molba Marin Le Pen upućena italijanskoj premijerki Đorđi Meloni da formiraju desničarsku "supergrupu" u narednom Evropskom parlamentu dobila je podršku jednog od najistaknutijih evropskih nacionalista: Viktora Orbana, piše Politiko.
Foto: AP

Briselski Politiko poziva se na intervju koji je Orban dao francuskom nedjeljniku „Le Point“, a u kome je mađarski premijer rekao da „budućnost suverenističkog tabora u Evropi, i desnice uopšte, sada počiva u rukama dvije žene“.

Kazao je da, ako francuske i italijanske desničarske liderke budu radile zajedno „unutar jedne grupe ili koalicije, oni će biti snaga Evrope“.

Melonijina stranka, Braća Italije, trenutno sjedi sa Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR) u parlamentu EU, dok je Nacionalno okupljanje Le Penove dio grupe Identitet i demokratija (ID).

S obzirom da se predviđa da će krajnja desnica porasti na izborima za EU ​​6-9. juna, Le Penova je iznijela ideju o jedinstvenoj desničarskoj grupi koja bi, kako je rekla, mogla postati druga snaga u parlamentu, iza Evropske narodne partije desnog centra ( EPP) i zaokrenula Evropu udesno.

I Orban dijeli Le Peninu viziju.

„Zamah koji bi proizašao iz takvog partnerstva mogao bi biti dovoljan da preoblikuje konfiguraciju evropske desnice, ili čak zamijeni Evropsku narodnu partiju“, rekao je on.

Orbanova sopstvena stranka, Fides, napustila je EPP 2021. godine i vodi pregovore o pridruživanju ECR-u.

Mađarski lider je, međutim, rekao da će Fides zahtijevati od ECR da pojasni svoj stav o budućim odnosima sa Le Penonim Nacionalnim okupljanjem — koji Mađari favorizuju — i EPP, koju je Orban kritikovao da je pod nemačkim uticajem.

„Osim broja mandata koje određena stranka osvoji, prema mom mišljenju, najvažniji će biti broj poslanika koji su spremni da odu korak dalje u ratu u Ukrajini i broj onih koji će biti za okončanje rata“, rekao je Orban, koji se često protivio evropskim sankcijama Rusiji i paketima pomoći za Ukrajinu.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments