Search
Close this search box.

Opštini Bar: Održan sastanak sa predstavnicom američkog Stejt Departmenta

Foto: Opština Bar

Foto: Opština Bar

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević zajedno sa potpredsjednicom Tanjom Spičanović, sastao se danas sa Rozinom Damanwala Mussani iz Američkog Stejt Departmenta i njenom saradnicom Lilian Gates, kao i sa predstavnicima Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u Crnoj Gori, Borislavom Spasojevićem i Marijom Janković.

Kako navode iz Opštine Bar centralna tema sastanka bila je članstvo Opštine Bar u Partnerstvu za otvorenu upravu (OGP) od aprila ove godine i dosadašnje aktivnosti Opštine u ovom kontekstu.

„Predsjednik Raičević je naglasio nastojanje Opštine Bar da promijeni percepciju građana o lokalnim administracijama kao zatvorenim i sporim sistemima, te istakao da se aktivnim radom od 2018. godine ta percepcija u velikoj mjeri promijenila te da Opština Bar danas važi za jednu od najefikasnijih administracija u Crnoj Gori“, saopštili su iz barske opštine.

Raičević je istakao nastojanja lokalne uprave da, izrastanjem grada Bara od tranzitnog centra u atraktivnu turističku destinaciju, građanima pruži nove prilike za razvoj privatnog biznisa, ističući u tom kontekstu programe podrške koje Opština implementira i kroz koje je do sada plasirano gotovo 1,5 miliona eura podrške lokalnoj privredi.

Raičević je dodao da je Opština Bar prva lokalna uprava u Crnoj Gori koja je omogućila usluge Geoportala, aktivno radeći na implementaciji i drugih savremenih informacionih sistema koji građanima približavaju i poboljšavaju usluge lokalne administracije.

Mussani je istakla da članstvo u OGP local inicijativi predstavlja veliko dostignuće za Opštinu Bar, dodajući da ideja jakog partnerstva lokalne uprave sa građanima predstavlja ključ za konsolidovanu demokratiju i dobro upravljanje, te priliku za razmjenu iskustava i praksi među partnerima u procesu.

Prema njenim riječima, Opština Bar koja je ostvarila članstvo u OGP local inicijativi može služiti kao primjer uspješnosti i čvrste veze sa građanima u procesu donošenja odluka.

Potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović potencirala je važnost inicijative OGP local kao i Multisektorskog foruma koji Opština Bar takođe sprovodi uz podršku IRI-ja, u procesu izgradnje povjerenja u odnosu sa građanima i civilnim društvom dodajući da ovo predstavlja priliku da se dobije podrška u implementaciji lokalnih politika sa ciljem unapređenja lokalne demokratije, naglašavajući u tom kontekstu važnost digitalizacije kao velikog potencijala kako u poboljšanju usluga koje se pružaju građanima tako i u prevenciji potencijalnih zloupotreba i korupcije na lokalnom nivou.

„Sastanak je predstavljao priliku da se razmijene mišljenja o pitanjima koja se tiču centralizacije državne administracije naročito u kontekstu urbanizma, finansiranja jedinica lokalne samouprave i procesa konsultacija prilikom donošenja odluka na državnom nivou koje se direktno tiču opština i građana koji upravo u lokalnim uprava kao primarnim institucijama očekuju realizovanje njihovih građanskih zahtjeva“, saopštili su iz barske opštine.

U zaključki su naveli da je nakon sastanka delegacija bila u prilici da se upozna sa načinom funkcionisanja Građanskog biroa Opštine Bar, a zatim je organizovana posjeta Starom Gradu Bar kako bi se delegacija koju je predvodila Mussani upoznala sa njegovim bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci