Foto: Pixabay

Jesu li stubovi ulicne rasvjete u nikšićkim ulicama rijetki ili su previsoki ili su, najjednostavnije rečeno, novomontirane led svetiljke nedovoljne snage… najčešća pitanja su svih pješaka i vozača koji se zateknu, pošto nastupi noć, čak i u centru garda podno Trebjese.

No, podsjećanja radi, projekat rekonstrukcije javne rasvjete, prije dvije godine, najavljen je kao jedna od najznačajnijih investicija u infrastrukturu, pominjalo se tada da je riječ o tzv. SCADA sistemu koji se već koristi u brojnim evropskim gradovima, o rješenju koje je isplativo, koje zadovoljava ekološke standarde i što je možda i najvažnije da je garancija na svaku sijalicu koja se ugradi čak 20 godina. Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj svojevremeno su tvrdili i da će sve biti softverski riješeno tako da će se, u slučaju da neka svetiljka crkne, odmah znati gdje se to dogodilo, te da se izvođač radova ugovorom obavezao da je odmah mijenja, kao i da će se odmah otkrivati svaki eventualni divlji priključak, a takvih je bilo do sada mnogo, pogotovo u prigradskim naseljima.

Kao najboljeg ponuđača Opština Nikšić, odnosno predsjednik Marko Kovačević, u junu 2022.godine, izabrali su firmu „Javna rasvetljava-Artek“ iz Ljubljane, a ugovor je vrijedan 9.469 miliona eura sa PDV. O ovom zaduženju nije se raspravljalo na sjednicama SO Nikšić, mada su se rijetko odbronici sastajali, a da se nijesu čule primjedbe iz opozicionih redova na račun tako velikog zaduženja.

Ostale su upamćene konstatacije Rajka Perovića, Borisa Muratovića, Marka Burića i ostalih iz redova DPS-a da je projekat zamjene postojećih LED svetiljkama potpuni promašaj, jer noću gradskim ulicama vlada potpuni mrak, a za milionski vrijedan posao nije dobijena ni saglasnost Vlade Crne Gore, pa čak je i državna revizorska institucija to konstatovala u svom izvještaju za 2002.godinu.

Odbornik Rajko Perović je na više prošlogodišnjih zasijedanja, sarkastično, komentarisao kako Nikšićanima zamjeraju svi zbog toga što imaju novogodišnju atmosferu tokom cijele godine, jer svetiljke „žmirkaju“, u brojnim kvartovima se uopšte i ne pale tokom noći, dok je u nekim ulicama tokom dana uključena javna rasvjeta.

Ako se zna da je ugovorom sa Slovencima predviđena zamjena ukupno gotovo 11 000 svetiljki u gradskom i prigradskom području, a imajući u vidu ukupan iznos izdvojenih sredstava, dolazi se do podatka da je svaka nova sijalica sa ugradnjom i dvodecenijskom garancijom Nikšićane koštala skoro 900 eura.

U konačnom izvještaju revizora za 2022.godinu navodi se da „Opština Nikšić treba da, u skladu sa članom 57.Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i članovima 43-51. Zakona o finansiranju lokalne samouprave, prilikom zaduženja obezbijedi saglasnost Vlade i Skupštine opštine“.

Opština Nikšić Ugovorom se obavezala da mjesečno plaća 43 840,43 eura i to u trajanju od 18 godina (216 mjeseci). Iz nadležnog opštinskog Sekretarijata tvrdili su da će mjesečno u narednih gotovo dvije decenije plaćati račune koji neće biti veći od onih koje su do tada imali, a kada suna lampionima ulične rasvjete bile halogene ili neke druge svetiljke. Dakle, po toj projekciji lokalna uprava bi, zahvaljujući ovoj rekonstrukciji, trebala čak i da ima uštede.

Međutim, Nikšićani su kategorični – čemu uštede i kakve uštede ako ulična rasvjeta nema svrhu i ako je noću, bar u poređenju s prethodnom rasvjetom, neviđelica. A to što kompletna procedura oko posla sa Slovencima nije prošla obavezne rasprave u lokalnom parlamentu i saglasnost državneih organa, očigledno, posebna je priča.

Iz opozicionih redova najavljuju da će zbog tih propusta podnijeti i krivičnu prijavu protiv čelnika Opštine Marka Kovačevića.

U međuvremenu iz nadležnog Sekretarijata obavještavaju da su radovi na adaptaciji javne rasvjete u završnoj fazi (iako je rok za izvršenje radova bio 240 kalendarskih dana od potpisivanja ugovora), te da je veći broj rejona na teritoriji opštine Nikšić zaključan na SCADA sistem daljinskog upravljanja na učitanu potrošnju. To znači da bilo kakavo nelegalno priključenje za zaključani SCADA sistem dovodi do prekida javne rasvjete u cjelokupnom rejonu, pa se dolazi i do zaključka da Nikšićani često sami „kumuju“ gašenju ulične rasvjete, jer nova ne funkcioniše na starim principima.

Ipak, jedno je jasno – stare se svetiljke neće vraćati, nove su koštale više od devet miliona, građani će ih otplaćivati 18. godina, a hoće li se do tog „punoljetstva“ Nikšićani morati privići na mračne ulice i kvartove ili će, možda, do isteka njihove garancije, bar u prometnijim ulicama biti uvećan broj lampiona, ostaje da se vidi.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta