Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni partneri predvođeni Rusijom, (OPEC+) odlučili su da u narednim mjesecima postepeno povećaju proizvodnju, nakon apela Vašingtona da cijene ostanu pristupačne za potrošače.

OPEC+ je i prije pandemije koronavirua ograničavao snabdijevanje kako bi podržao cijene i spustio zalihe na petogodišnji prosjek.

Pandemija je teško pogodila potražnju, pa su odlučili da produže sporazum o ograničenju snabdjevanja, kako bi je prilagodili smanjenoj potrošnji, prenosi SEEbiz.

Početak kampanje vakcinisanja protiv Covida-19 i naznake ekonomskog oporavka od koronakrize podstakli su ih da već početkom godine blago povećaju snabdijevanje tržišta, ali novi talas pandemije prisilio ih je na oprezno balansiranje.

Iranski ministar za naftu, Bidžan Zanganeh, potvrdio je da će grupa do jula povećati proizvodnju za ukupno 1,1 milion barela dnevno.

Saudijska Arabija odvojeno je najavila da će do jula postupno normalizovati proizvodnju, koju trenutno smanjuje za milion barela dnevno.

OPEC+ u aprilu smanjuje snabdijevanje za nešto manje od sedam miliona barela dnevno, a u maju bi trebalo da je, prema sporazumu koji je dogovoren u petak, ograničava za nešto više od 6,5 miliona barela.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz Bin Salman, opisao je dogovor o povećanju proizvodnje kao vrlo konzervativnu mjeru, napomenuvši da bi se proizvodnja još mogla prilagoditi na sljedećem sastanku 28. aprila.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta