Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Crnogorsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv Mitropolije crnogorsko – primorske i mitropolita Joanikija zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom, a u svojstvu svjedoka pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu biće saslušan bivši sveštenik Bojan Jovanović, autor knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“, potvrdio  je za Gradsku TV advokat Aleksandar Olenik.

U svojoj knjizi „Ispovest kako smo ubili Boga“ bivši sveštenik Bojan Jovanović iznio je obilje dokaza o pedofiliji unutar Crkve Srbije, na osnovu čega ga je crnogorsko, a ne srpsko tužilaštvo pozvalo da da izjavu, pojašnjava Olenik za Gradsku TV.

„Nakon te izjave i nakon uzimanja knjige kao dokaza , najlogičnije je bilo da tužilac u Crnoj Gori pozove mitropolita Joanikija da bude saslušan kao svedok“, kazao je Olenik.

Tužilaštvo u Srbiji, kako dalje pojašnjava, nije htjelo da zaštiti žrtve pedofilije u okviru Crkve Srbije već je štitilo osumnjičene, kako kaže, „pedofile u mantijama“.

„I kao da to nije bilo dovoljno nego je i Srpska pravoslavna crkva rešila da sprovede svoju istragu. Ali nakon te istrage je postupila isto  kao i Tužilaštvo tako da mi osnovano sumnjamo da je i SPC rešila da zaštiti pedofile unutar svoje organizacije. Poziv za mitropolita je upravo iz razloga što postoji sumnja da je upravo on zaštitio pedofile unutar crkve jer se bavio unutarcrkvenom istragom po tom pitanju“, rekao je on.

Olenik pojašnjava da postoji i osnovana sumnja da je počinioce ovog djela mitropolit Joanikije prebacio u Crnu Goru i na taj način ih, kako kaže, spasio jurisdikcije beogradskog tužilaštva.

Bitno je da Jovanović, koji je svjedok u postupku, ima dokaze za počinjena djela, istakao je Olenik.

„I to više dokaza koje je dobio od samih žrtava, ali i od drugih članova SPC. Ja se iskreno nadam da će tužilac u Crnoj Gori da uradi ovaj predmet onako kako treba i, ako pravda nije mogla da bude sprovedena u Srbiji, da će mitropolit i svi ostali osumnjičeni, kako za pedofiliju, tako i za zaštitu onih koji su vršili ova krivilna dela, biti privedeni poznanju prava u Crnoj Gori“, rekao je Olenik.

Postoji velika sumnja da se, kao u slučaju vladike Vasilija Kačavende, ne desi ništa i slučaj bude zataškan, kaže on i ističe da će kao zastupnik žrtava učiniti sve da do toga ne dođe.

“Ako pravosudni organi u Srbiji i Crnoj Gori ne budu radili svoj posao, obratićemo se međunarodnim instancama. Zločin je veliki, a žrtve su uglavnom djeca pa odustajanje nije opcija”, poručio je Olenik.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta