Foto: RTV Budva

Iako je Opština Budva poništila rješenje o zauzimanju javne površine vrtića JPU “Ljubica V. Jovanović – Maša”, mirni protest roditelja ipak je održan. Blokadom dijela puta ispred vrtića roditelji i građani izrazili su nezadovoljstvo rješenjem kojim se zauzima dio katastarske parcele koja pripada dvorištu vrtića.

Na mirnom protestu kojim su roditelji djece iz JPU “Ljubica Jovanović Maše”, izrazili nezadovoljstvo zbog oduzimanja dijela parcele dvorišta od investitora i zbog izgradnje tursitičkog objekta, okupilo se na desetine nezadovoljnih roditelja i građana, čija je misija da sačuvaju vrtić.

Okupljenima se u ime roditelja obratila organizatorka protesta Jugoslava Marković koja je istakla da proest nije i ne smije biti politizovan te da su ovdje važni samo interesi djece.

“Poruka svim političarima je “Moš li mi se mać”, tako da se svi sklone, ova djeca ne znaju ni za jednu političku partiju, njih to ne zanima, njihove partije su Tom i Džeri, Štrumfovi, Patrolne šape…To su njihvoe partije i ovo je njihovo dvorište, a investitorima i svima ostalima koji su nadležni za ovo dvorište, bila to država ili opština poručujem da je ovo što vidimo na terenu sramota svih koji su upleteni. Ne želim da se iko ovdje politički promoviše, hvala svima koji su došli kao roditelji i vi ste svi za mene jednaki, a vaša politička naklonost je vaša privatna stvar”, poručila je Marković.

Ona je napomenula da će se sa protestima nastaviti, ali da očekuje veću podršku roditelja.

“Nećemo dozvoliti da ostanemo bez ovog dvorišta ili da ga betoniraju, ovo dvorište je nekim čudom prošle godine isparcelisano, šta se tu priprema ne znam, ali ne znam zašto bi se nešto nekim čudom parcelisalo i ucrtavalo, ali se pitam kako bi bilo ovo djeci da se igraju u dvorištu dok ih neko posmatra sa devetog sprata”, kazala je ona.

Marković ističe da će roditelji zahtijevati da se sve vrati u prvobitno stanje, jer su radovi trenutno obustavljeni zbog žalbe koju je vrtić podnio.

Direktor vrtiča Žarko Ristić istakao je da su on i nekoliko kolega iz ove JPU došli jutros kako bi podržali Savjet roditelja.

“Izražavamo neslaganje sa ovim što se dešava u dvorištu. Mi kao ustanova djelujemo institucijalno i na osnovu naše žalbe radovi su zaustavljeni i uklonjena je ograda, podržavamo roditelje mi radimo na jedan način, a oni na drugi i oba su legitmna i legalna i bićemo tu da se podržimo”, kazao je Ristić.

Potpredsjednica SO Budva Jasna Dokić kazala je da je glavna gradska administartorka donijela odluku kojom je usvojena žalba i zaustavljeni radovi.

“Sačuvano je dvorište vrtića, djeca Budve će i dalje uživati u svemu što im pripada u vrtiću, dalje pitanje i postupak tek slijede, jer ovaj problem datira iz 2008. godine i mandata tadašnjeg predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače”, istakla je Dokić.

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović, uputio je javnost da je dozvolu za izgradnju Condo hotela dalo Ministarstvo planiranja prostora i objekata, a ne Opštine Budva.

“Tako da smatram da javnost to treba da zna, jer opština niti je izdala dozvolu za izgradnju hotela niti je oslobodila komunalije, shodno svojoj diskrecionoj odluci već shodno zakonu tome da se svaki hotel smatra objektom od javnog interesa i oni su kod opštine Budva zaduženi za taj iznos komunalija, osim u slučaju da dođe do neke druge namjene tog prostora ili se izgradi nešto drugo, onda će biti u obavezi da plate komunalije”, napominje Jovanović.

On ističe i to da je u dijelu javnosti stvoren pogrešan utisak da je opština Budva izašla u susret investitoru, ali zapravo je glavni državni arhitekta i resorno ministartvo dalo saglasnost za izgradnju tog hotela.

“Samim tim činom počela je sva problematika oko zauzimanja javne površine, što se tiče zauzimanja javne površine od 137 metara kvadratih. Nažalost, DUP Budva centar koji je donijet još prije 2009. gdoine je tako nešto predvidio i to je zaostavština prethodne vlasti kada je DPS vršio vlast u Budvi. Želim da podsjetim da su tu bile dvije izmjene DUP-a i da je upravo izmjenom posljednjom se izašlo u susret invetsitoru i ovdje je nacrtana saobraćajnica, koja je eto trebala da posluži sa jedne strane na parceli na kojoj se nalazi vrtić, a sa druge strane parceli na kojoj je Condo hotel”, istakao je on.

Jovanović ističe da je ono što je najproblematičnije na ovom lokalitetu to što je 2008. godine zaključen famozni sporazum o razmjeni nepokretnosti između dva državna odnosno dva vladina organa, a to su Ministarstvo prosvjete i JU “Vrtići”, kojom je predviđeno da se vrtić trajno izmjesti sa ovog lokaliteta.

“Pravo je čudo da od 2008. godine niko to pitanje nije problematizovao, ali se mjesec dana pred izbore aktuelizuje, a imamo ćutanje od 2008. godine. Čak mislim da niko nikada nije ni tražio poništenje tog po nama štetnog posla jer danas je predviđen vrtić, a izmjenom DUPA-a Budva centar je predviđeno da se tu može napraviti zgrada od 33.000 metara kvadartnih, to želim da javnost zna u toj zgradi je moguće spakovati razne sadržaje i to je dokaz da je 2008. gdoine i u Minsitarstvu i u opštini bio plan da se ovaj lokalitet preda nekom investitoru iako je formalno preveden na Opštinu Budva, tako da bi se i ovdje desio TQ2”, kazao je Jovanović.

On je napomenuo da Opština Budva po ovom pitanju radi ono što može.

“Opštini su ruke vezane i to je bila jedna od naših najvažnijih kritika, vračanje nadležnosti u planskim dokumentima opštinama, ali to ni dan danas nije slučaj, inače bi Opština Budva danas mogla da reaguje i zaustavi ugrožavanje prava naših mališana”, ističe Jovanović.

Apelovao je na Vladu Crne Gore da preispita sopstveno rješenje koje je donijela o dozvoli gradnje privatnom investitoru, da pokrene po hitnom postupku poništenje odluke o izmjeni nepokretnosti sa Opštinom Budva i da na taj način zaustavi ne samo zauzimanje površine od 137 kvadrata, nego mnogo dublji problem, a to je da na ovom mjestu nikne zgrada od 33.000 kvadrata zarad privatnog interesa.

“Ja sam siguran da dok je ovo rukovodstvo u Opštini Budva to neće završiti u privatnim rukama, ali nijesam siguran da ako neko drugi dođe ovdje nećemo imati aferu TQ2”, zaključio je Jovanović.

Roditelji najavljuju proteste do daljnjeg, kako bi sačuvali vrtić i djeci obezbijedili pravo na vaspitno obrazovni rad.

Izvor: RTV BUDVA

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta