Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: KSCG

Karate savez prošao je put od najbolje nacionalne sportske asocijacije i sportskih uspjeha na ponos Crne Gore, do raskola, podjela i totalnog neligitimiteta u rukovođenju Skupštine predsjednika Vladimira Jokovića, saopštila je grupa crnogorskih karate klubova.

Oni su kao jedan od glavnih razloga obraćanja javnosti istakli održavanje, kako su naveli, nelegitimne izborne Skupštine, 9. januara, na kojoj je za predsjednika Karate saveza izabran Predrag Perković.

Perković je dobio podršku 19 delegata, uz jedan uzdržan glas, od ukupno 38 koliko broji skupština Karate saveza.

“Prinuđeni smo da obavijestimo crnogorsku javnost i sportiste o dešavanjima u karate sportu, koja u ovom trenutku ne služe na ponos, kao što je to bilo prethodnih 16 godina. Posebno u posljednje tri, na čelu sa predsjednikom Ivanom Krstajićem, karate klubovima koji čine okosnicu reprezentacije i timom selektora koji su ostvarili vrhunske sportske rezultate”, piše u saopštenju 18 klubova.

Oni podsjećaju da su januarskoj sjednici, u periodu od juna do decembra, prethodile četiri izborne Skupštine, na kojima nije izabran predsjednik.

Klubovi su optužili Jokovića da je jedan od glavnih razloga što u tom period nije izabran predsjednik i Upravni odbor (UO).

“On je svojim uticajem i nelegitimnim postupanjem (opstrukcijama) uticao na veliki dio karate klubova, a sve u cilju izbora svog kandidata, zloupotrebljavajući funkciju i politički uticaj kao poslanika Skupštine Crne Gore”, piše u saopštenju klubova.

Klubovi, okupljeni oko dosadašnjeg predsjednika Ivana Krstajića, optužili su Jokovića da je direktno učestvovao u opstrukciji izborne Skupštine održane 19. juna, nakon što je 30 minuta ranije održana redovna sjednica.

“Raspravljalo se na korektan i konstruktivan način, uz uvažavanja mišljenja i stavova delegata. Sve odluke donešene su jednoglasno. Samo 30 minuta kasnije, uoči početka izborne Skupštine, dio delegata je organizovano i protivno Statutu KSCG, bojkotovao sjednicu. Iz samo jednog razloga, jer nijesu imali većinu za izglasavanje svog kandidata za predsjednika, koga direktno podržava Joković”, piše u saopštenju.

Sjednicu je, kako su naveli, napustio i predstavnik kluba koji je Joković indirektno osnovao i koji u Skupštini predstavlja izvršni direktor njegove firme.

“Da je taj delegat bio prisutan, koji je pod kontrolom Jokovića, Izborna Skupština bi imala kvorum za rad i odlučivanje, bez obzira koji kandidat od oba prisutna bi bio izabran. To sve govori o namjeri Jokovića da uruši legitimitet Skupštine KSCG i direktno se umiješa u izbor predsjednika i UO”, navodi se u saoštenju.

Obrazlažuću umiješanost Jokovića, naveli su da je na izbornoj skupštini 25. jula omogućio delegatu Dejanu Ivanoviću da učestvuje u radu sjednice, iako nije imao pravo na to jer profesionalno obavlja funkciju sekretara za sport i mlade u Opštini Niksić.

“Time je nestatutarno i nezakonito dozvolio delegatu Dejanu Ivanoviću da učestvuje u glasanju i time spriječi izbor Krstajića za predsjednika. To je grubo kršenje Statuta KSCG, kao i Zakona o sportu Crne Gore”, piše u saopštenju.

Joković je, kako se navodi, kao predsjedavajući na izbornoj Skupštini 19. oktobra zloupotrijebio funkciju predsjednika jer je spriječio delegata Karate kluba Iskra da ostvari svoje pravo i učestvuje u radu.

“On nije uvažio dokument Karate kluba Iskra o promjeni delegata, obrazloženje sekretara Karate saveza, a ni pozitivno mišljenje Uprave za sport i mlade, čime je prekršio Statut i Zakon o sportu Crne Gore. To je uradio sa jasnom namjerom da spriječi izbor Krstajića na mjesto predsjednika, znajući koga će delegat Iskre podržati”, piše u saopštenju.

Jokovića optužuju i da je omogućio da karate klubovi, koji su bili predmet inspekcijskog nadzora Uprave za inspekcijske poslove i konstatacije da ne funkcionišu u skladu sa Zakonom o sportu, budu uključeni u rad Skupštine sa pravom glasa i punopravno učestvuju u procesu odlučivanja, znajući da će podržati Perkovića.

Klubovi podsjećaju da je Joković na posljednjoj izbornoj Skupštini podnio ostavku i konstatovao da mu je prestao mandat u skladu sa izmjenama Zakona o sportu od 26. novembra 2021. godine.

“Joković je nakon sjednice na kojoj je podnio ostavku, što potvrđuje i zapisnik, poslao svim klubovima dopis sa namjerom da zakaže novi termin Skupštine za 9. januar, na kojoj bi se opet nelegitimno pojavio u svojstvu predsjednika skupštine u cilju izbora kandidata kojeg lično preferira i podržava. To je presedan i poptuno nepoštovanje prvo svoje riječi, a onda i Zakona o sportu”, piše u saopštenju

Navodi se da su klubovi okupljeni oko dosadašnjeg predsjednika, obratili Upravi za sport i Inspekciji za sport, navodeći da je neophodno da reaguju kao jedina institucija za kontrolu zakonitosti i poštovanje zakonske regulative u sportu.

“Obavijestili smo ih i da nećemo učestvovati u nelegitimnoj skupštini”, piše u saopštenju.

Navodi se da su klubovi bili spremni da daju doprinos stvaranju uslova i razvoju crnogorskog karatea, afirmišući mlade i vrhunske sportiste, ne zaboravljajući i cijeneći doprinose svih klubova, delegata i sportskih radnika, koji su pomogli da karate sport i karatisti budu ponos Crne Gore.

“I pored dobre volje i ponuda da se se proces završi na zadovoljstvo svih aktera, druga strana je bila gluva na ozbiljnost situacije i problema ne shvatajući da je karate sport i sportisti ispred ličnih ambicija i povrijeđenog ega”, piše u saopštenju.

Saopšteno je da su izborni proces od starta pratile neregularnosti, pravno nasilje, prijetnje delegatima koji ne podržavaju izbor drugog kandidata, politički uticaji i pritisci na delegate u više crnogorskih gradova.

“To su dio repertoara i fer-pleja kojima se bavila grupa ljudi na čelu sa Vladimirom Jokovićem u procesu za izbor predsjednika KSCG”, piše u saopštenju klubova.

Oni su optužili Jokovića da je svojim djelovanjem podijelio Savez na dva dijela.

“Iskoristio je sve svoje političke moći, lično učinio sve i zloupotrijebljavao funkciju i na protivzakonit način uticao na izbor predsjednika KSCG. Biser u svim nečasnim radnjama je još jedna manipulacija, zloupotreba i nezakonito djelovanje presjednika i delegata Skupštine, koji su izmijenili zapisnik sa prethodne sjednice Skupštine, protivno volji sekretara, koji je bio zapisničar”, piše u saopštenju.

Navodi se da se izmjene tiču konstatacije ostavke predsjednika Skupštine.

“Time su pokazali da do svog cilja ne poštuju ni svoju riječ, kao ni instituciju profesionalnog sekretara KSCG, koji je na nepristrasan način djelovao svih ovih godina u korist karate sporta, zakonitosti rada i u skladu sa Statutom. Jedan dio navedenog ima uporište i u zapisnicima sa sjednica, koje je vodio sekrear. On je i sam bio žrtva pritisaka, kojem je Joković narušavao ugled, profesionalnost u radu i autoritet na jednoj od Skupština”, piše u saopštenju.

Klubovi žale što sve te postupke nije osudio kandidat za predsjednika Predrag Perković, navodeći da je bio očevidac svih dešavanja tokom održanih skupština.

“Perković je kandidat kojeg ne podržava muška i ženska reprezentacija, selektori seniorskih reprezentacija, direktor reprezentacije, 18 punopravnih karate klubova sa pravom glasa. Pa zar to nije dovoljno da se zapita, treba li mu takva funkcija i sa kime će u pohod na evropske i svjetske medalje”, piše u saopštenju klubova.

Navodi se da je pravno i političko nasilje tokom posljednjih šest mjeseci ima cilj da unizi, ponizi i degradira jedan od najbolje organizovanih sportskih saveza u Crnoj Gori, sa najboljim sportskim rezultatima.

“Neće uspjeti, nećemo dozvoliti i daćemo sve od sebe da dokažemo pred nadležnim organima i cjelokupnom sportskom javnošću, nestatutarno i nezakonito djelovanje pojedinaca i grupa zbog svog ličnog interesa, a na štetetu karate sporta i vrhunskih sportista. U proces smo uključili tim advokata koji će nakon zvaničnog mišljenja Uprave za sport i mlade i rješenja o inspekcijskom nadzoru Inspekcije sporta, preuzeti dalje korake u skladu sa odgovorima koje dobijemo kako bi zaštitili zakonitost rada KSCG, a time i karate sporta i karate sportiste”, piše u saopštenju klubova.

Navodi se da vjeruju u neutralnost Uprave za sport i mlade, Ispekcije za sport, kao i u jasnu namjeru nadležnog Ministarstva, koje je kroz izmjene Zakona o sportu CG, potpuno udaljilo politiku i političare od sporta.

“Vjerujemo i da će na osnovu relevantnih činjenica zauzeti stav po svim pitanjima oko rada Skupštine KSCG u periodu jun 2021 – januar 2022.godine”, piše u saopštenju klubova.

Mina

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta