Građani Crne Gore na sajtu gradjanskapeticija.me od danas mogu potpisati dvije peticije, koje će biti predate Vladi Crne Gore. Prva se tiče smjene ministra Vladimira Leposavića, a druga je protiv Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta, saopštili su incijatori peticije.

S obzirom na to da Skupština prolongira raspravu o smjeni ministra Leposavića, peticiju, koja gotovo da je bila obustavljena nakon objave premijera Zdravka Krivokapića o smjeni, građani mogu nastaviti da potpisuju. Inače, peticiju za smjenu ministra Leposavića potpisalo je do sada više od 30.000 građana.

Takođe, od danas građani mogu da potpišu i peticiju protiv namjere Vlade da, oduzimanjem prebivališta našim državljanima, vrši demografski inženjering i trasira put ka budućem oduzimanju državljanstva.

“Vlada Crne Gore pokušala je, uprkos reakcijama domaće javnosti i Evropske komisije, da počne sa drastičnim izmjenama normative koja se tiče prebivališta, a što je samo početak puta ka tektonskim promjenama zakona koji se odnose na crnogorsko državljanstvo. Na taj način, počinje i ubrzana promjena demografske strukture Crne Gore. Dok Vlada želi otpisati našu dijasporu svih nacionalnosti, koja je Crnoj Gori pružala nemjerljiv, a često i sudbonosan doprinos, sa druge strane, pravo glasa i državljanstva vremenom će dobiti i stranci sa privremenim boravištem u Crnoj Gori”, navode inicijatori peticije.

Građanska Crna Gora, kako navode, jasno se usprotivila tome, tim prije jer je Vlada pokušala da prve izmjene donese u tajnosti, bez obavještavanja javnosti. To možda i najbolje govori o tome kakve su namjere Vlade Crne Gore.

“Zbog navedenog, pozivamo vas da potpišete građansku peticiju kojom ćemo jasno poručiti i Vladi i međunarodnoj zajednici da namjera o demografskom inženjeringu neće proći i da se građanska Crna Gora neće odreći nijednog svog sugrađanina”, stoji u pozivu građanima da potpišu peticiju.

Građanske peticije podržale su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, Albanska koalicija “Jednoglasno” – Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez, “Albanska lista” – Albanska alternativa, Nova demokratska snaga “Forca”, Demokratski savez Albanaca, Građanski pokret “Perspektiva” i Unija Tuzi, Liberalna partija i Hrvatska građanska inicijativa. Uz pomenute političke partije, podršku potpisivanju peticija pružila je i Građanska inicijativa “21. maj”.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta