Search
Close this search box.

Obavještajne agencije upozorile vlade: Rusija planira sabotaže širom Evrope

pixabay

Foto: Pixabay

Evropske obavještajne agencije upozorile su svoje vlade da Rusija planira sabotažu širom kontinenta.

Predstavnici evropskih obavještajnih agencija vjeruju da je Rusija počela aktivno planirati prikrivene bombaške napade, podmetanje požara i oštećenje infrastrukture na evropskoj teritoriji, direktno i preko posrednika.

Financial Times je vidio obavještajne procjene iz tri evropske zemalje koje pokazuju dokaze o agresivnijim i koordiniranim naporima za sprovođenje sabotaža.

Zvaničnici obavještajnih službi sve više govore o ovoj prijetnji u nastojanju da povećaju oprez.

“Procjenjujemo da je rizik od sabotaže pod kontrolom države znatno povećan”, rekao je prošlog mjeseca Tomas Haldenvang, šef njemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustava (BfV).

On je naglasio da se Rusija sada osjeća ugodno vodeći operacije na evropskom tlu ” sa velikim potencijalom štete”.

Jedan visoki evropski zvaničnik rekao je da se kroz sigurnosne službe NATO-a prenose informacije o “jasnom i uvjerljivom ruskom zlodjelu” koje je koordinirano i velikih razmjera.

Dodao je da je vrijeme da se “podigne svijest i usredsrijedi” na prijetnju ruske agresije na evropskom tlu.

Jedan obavještajni funkcioner izjavio je da se sabotažni napori Moskve ne bi trebali posmatrati odvojeno od drugih operacija.

Rekao je da se ruski vladar Vladimir Putin sada osjeća “ohrabrenim” i da će pokušati pomaknuti linije podjele u Evropi što dalje može na nekoliko frontova: kroz dezinformacije, sabotažu ili hakovanje.

U petak je Norveška policijska sigurnosna služba (PST) otkrila da ruski obavještajni agenti rade u zapadnoj Norveškoj, što bi moglo značiti da Rusija možda priprema operacije sabotaže na kritičnoj infrastrukturi.

Osim toga, dva Njemca ruskog porijekla nedavno su uhapšena u Njemačkoj, osumnjičena da traže potencijalne mete za sabotažu protiv njemačke podrške Ukrajini.

Izvor: Klix.ba

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci