Više crnogorskih nevladinih organizacija NVO podržalo je odluku premijera Zdravka Krivokapića da Skupštini podnese prijedlog za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića.

Odluku su podržale NVO Adams, Akcija za ljudska prava, Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima, Centar za ženska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Komitet mladih pravnika Crne Gore i Politikon mreža.

Te NVO su podsjetile na izjavu Leposavića da da će prihvatiti da je u Srebrenici izvršen genocid tek “onda kada to bude nedvosmisleno utvrđeno”.

“Dovodeći zvanično u pitanje odluke Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen genocid, Leposavić je doveo u pitanje i međunarodni pravni poredak i obaveze Crne Gore prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom EU, i zato je opravdano da ode sa javne funkcije”, kaže se u zajedničkom saopštenju NVO.

Kako navode, Leposavić je izjavom nanio i dodatnu bol ljudima koji osjećaju nenadoknadiv gubitak svojih najbližih, koji su žrtve genocida u Srebrenici.

“Imajući u vidu broj sudskih predmeta i osuđujućih presuda kojima je utvrđeno da se u Srebrenici radilo o genocidu, izjavu Leposavića smatramo posebno neprimjerenom, a njega nedostojnim funkcije na koju je izabran”, piše u saopštenju.

Iz NVO su ukazali da međunarodna suđenja pružaju važan doprinos u borbi protiv negiranja genocida i revizionizma i na Balkanu, posebno u slučaju Srebrenice.

Prema njihovim riječima, pravila dokazivanja, kao i zahtjev da se presude temelje na provjerenim činjenicama van razumne sumnje, daju tim presudama nesporni legitimitet, posebno u odnosu na propagandne stavove usmjerene na negiranje zločina.

“Osam suđenja pred Haškim tribunalom zbog zločina u Srebrenici, u kojima je do sada pravosnažno utvrđena odgovornost šest osoba za genocid, a devet za druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivala su i svjedočenja ljudi koji su preživjeli masovna pogubljenja, kao i onih koji su u tim pogubljenjima učestvovali”, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da će glasanje o uskraćivanju povjerenja Leposaviću biti glasanje za poštovanje međunarodnog pravnog poretka, opredjeljenje Crne Gore za članstvo u EU i za pomirenje u regionu.

“Vjerujemo da većinska Crna Gora može da se ujedini oko ovih ciljeva”, istakli su iz NVO.

Oni su kazali da su svjesni da će uvijek biti i onih koje nijedan dokaz, ni presuda neće ubijediti da promijene mišljenje i koji će relativizovati ili osporavati i taj i druge zločine.

“Samo dosljedno utvrđivanje individualne odgovornosti i poštovanje činjenica o ratnim zločinima, uz saosjećanje s patnjama žrtava, može i mora dovesti do ostvarivanja pravde i trajnog mira na Balkanu”, zaključuje se u saopštenju NVO.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta