Foto: NVO Green home

NVO Green Home organizovala je radionicu za predstavnike civilnog sektora, studente i aktiviste na temu Zagađenje vazduha u opštinama Bijelo Polje, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Radionica je za cilj imala podizanje svijesti i jačanje kapaciteta lokalnih institucija u adresiranju uticaja klimatskih promjena i zagađenja vazduha na kvalitet života u ovim opštinama, pojašnjava Azra Vuković direktorica NVO Green Home.

“U okviru radionice, fokusirali smo se na povezanost klimatskih promjena sa zagađenjem vazduha i zdravljem ljudi, glavnim izvorima zagađenja i monitoringom zagađenja vazduha. Pokušali smo da indentifikujemo ulazne tačke za smanjenje zagađenja vazduha na lokalnom nivou i naravno cilj nam je jačanje učešća žena i mladih u procesima donošenja odluka u vezi sa klimatskim promjenama i zagađenjem vazduha”, kaže Vuković.

Vuković ističe i da je cilj da se građani upoznaju sa onim što radi Agencija za zaštitu životne sredine te kako i na koji način mogu da prate stanje zagađenosti vazduha putem javno dostupnih podataka.

Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine istakla je da su osim pojašnjenja tumačenja podataka o zagađenosti vazduha govorili o podacima sa mjernih stanica koji pokazuju povećano zagađenje tokom zimskih mjeseci.

“Podaci pokazuju da tokom zimskih mjeseci imamo jako zagađen vazduh u sjevernoj regiji dok u period proljeća i ljetnjih mjeseci, ukoliko nema akcidentnih situacija, onda je kvalitet vazduha u cijeloj Crnoj Gori veoma dobar”, kaže Đukanović.

Ona ističe da situacija koja je juče zabilježena u Crnoj Gori padanjem tzv. prljavih kiša nije alarmantna I predstavlja prirodni izvor zagađenja.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), kao regionalna organizacija koja obuhvata 57 država članica, prepoznaje značaj zaštite i bezbjednosti životne sredine, kazao je predstavnik ove organizacije Bernd Burwitz. On je podsjetio da je u decembru 2021. OSCE usvojio ministarsku odluku o jačanju saradnje u rješavanju izazova izazvanih klimatskim promjenama.

“Zagađenje vazduha je izazov koji dijeli čitava Jugoistočna Evropa, sa značajnim uticajem na zdravlje i istovremeno potencijal za saradnju, jer će zajednički napori vjerovatno dati više rezultata. Elektrane na ugalj, industrija, grijanje stanova, saobraćaj, poljoprivreda i nekontrolisano sagorjevanje otpada su glavni izvori čestica i drugih emisija u vazduh u regionu”, naveo je on.

Burwitz ističe da je prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu, zagađenje vazduha najveći rizik za zdravlje životne sredine u Evropi i glavni uzrok prerane smrti i bolesti. Osim toga, loš kvalitet vazduha može ugroziti poljoprivredu, šumarstvo i ekosisteme i na taj način povećati nesigurnost sredstava za život.

“Rješavanje problema zagađenja vazduha u jugoistočnoj Evropi je takođe prilika da se postigne napredak u rješavanju rodnih izazova u regionu. Zdravstveni rizici generalno su u snažnoj korelaciji sa polom, posebno u domaćinstvima sa niskim prihodima. Žene, koje su često odgovorne za kućne poslove, češće će biti pogođene zagađenjem u zatvorenom prostoru. Djeca su posebno osjetljiva na loš kvalitet vazduha jer zagađivači mogu imati trajni uticaj na njihov razvoj, a uticaji počinju već prije rođenja”, istakao je Burwitz.

Radionica je dio projekta „Jačanje svijesti o uticaju grijanja na zagađenje vazduha, klimatske promjene i zdravlje“ koji je finansijski podržan od strane OSCE (Organisation for Security and Co- operation in Europe).

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta