Search
Close this search box.

EMISIJA "PRESSING"

Novović: U Crnoj Gori se vlast promijenila, ali način vladanja nije; Milošević: Nema spremnih da se bave sistemskim promjenama

Nama trebaju suštinske reforme. Vlast se promijenila, ali se način vladanja nije promijenio. Vidjećemo kako će birači odgovoriti na sve to, kazao je novinar Boban Novović u emisiji "Pressing" na Gradskoj RTV, komentarišući aktuelnu političku situaciju u zemlji i najave za rekonstrukciju Vlade.
Foto: Gradski.me

Novović navodi da je samo jedno sigurno – da se skupštinska većina drži stabilno, te da izbora neće biti skorije.

„Rekonstrukcija Vlade je vjerovatno potrebna i tu očekujem ‘peglanje’ odnosa unutar vladajuće skupštinske većine. Više puta se to najavljivalo i da žele stabilniju Vladu. Vjerujem da se tu neće mnogo šta promijeniti. Nama trebaju suštinske reforme. Vlast se promijenila, ali se način vladanja nije promijenio. Vidjećemo kako će birači odgovoriti na sve to. Mislim da neće biti interesovanja za izbore i da ćemo imati malu izlaznost“, istakao je Novović.

On smatra da napadi opozicije na vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića nijesu iznenađujući.

„Tužilaštvo je konačno profunkcionisalo, naročito SDT, koje je jedan od organa koji posebno dobro radi u posljednje 3-4 godine. Počelo je i Vrhovno državno tužilaštvo da daje rezultate. Sve to vidim kao da nekome smeta da oni obavljaju svoj posao“, istakao je Novović.

Političari su, kako kažu, svjesni da su posljednjih 30 godina glavne zvijezde u Crnoj Gori, te da se napadi na tužioce u Skupštini mogu posmatrati i kao jedan vid pritiska. Poručuje da tužilaštvo mora biti nezavisno.

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici, kako kaže, neće doprinijeti pomirenju na Balkanu, kao što to neće uraditi nijedna rezolucija.

Igor Milošević iz ADP Zid ističe da je u Crnoj Gori vrlo teško raditi analizu šta će se desiti.

„Prethodni period participiranja Bošnjačke stranke u vlasti dobrim dijelom karakterišu teški partitokratski mehanizmi koji su bili vođeni isključivim interesima pojedinaca iz te partije. Vrlo teško je raditi analizu u Crnoj Gori šta će se desiti. Možete da vidite situaciju u vlasti, odnosno nijesam siguran da postoji jedinstvo kada su u pitanju Demokrate. Unazad par mjeseci po socijalnim mrežama nema nijedne objave šta radi Koprivica ili ministar turizma, dok je svaki pokret ostalih ministara vrlo sponzorisan. To samo podgrijava spekulacije koje postoje u javnosti da postoji neko mimoilaženje. Da li je to pokušaj PES-a da nadomijesti eventualno neslaganje Demokrata sa određenom politikom unutar Vlade – može biti. Rekonstrukcija Vlade nije ništa spektakularno“, kazao je Milošević, dodajući da je vrlo malo pojedinaca u politici koji su spremni da se mijenjaju.

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović izrazio je uvjerenje da najavljena rekonstrukcija Vlade – u kojoj bi direktno učestvovale stranke koje se protive NATO-u – neće uticati na poziciju Crne Gore kao pouzdane članice alijanse, niti na njene apsiracije da se pridruži Evropskoj uniji. Milošević, takođe, smatra da to neće biti problem za Crnu Goru.

„Crna Gora mora da pogleda svoje gradove, jer su to nacionalni getoi. Moramo da budemo svjesni toga. Svi se priklanjaju svojim nacionalnim bojama. Imamo posljednji primjer FK Dečić, koji je sinoć igrao u crveno-crnim dresovima. Promijenio je kompletno svoj vizuelni identitet. U drugim gradovima je slična situacija. Imamo razjedinjenu zajednicu u ovako malom prostoru. To predstavlja značajnu opasnost, a političari bi morali da razumiju taj momentum“, istakao je Milošević.

Mediji pišu da Jelena Perović (ASK) i dalje, u kućnom pritvoru, prima specijalni dodatak u visini od 30 odsto zarade, a Milošević navodi da je to samo još jedna „sitnica“ u rasipanju državnog budžeta.

„Slučaj Jelene Perović oslikava nemoć, unazad četiri godine, da se uspostavi sistem koji bi bio relaksiran određenih kadrova. Konstantan pritisak i međunarodne i domaće javnosti je usmjeren ka korupciji, nepotizmu… Moramo se baviti krupnim sistemskim promjenama u društvu, a za to nemamo spremnih aktivista u Skupštini. Užasno smo daleko od toga. Sve najave tih stvari su samo u konceptu populističkih obećanja“, istakao je Milošević.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments