Search
Close this search box.

optužbe za pronevjeru

Novi udarac za Le Pen: Pokrenuta istraga o finansiranju njene predsjedničke kampanje

Otvorena je istraga o finansiranju predsjedničke kampanje liderke krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen iz 2022. godine.
Foto: APTužioci u Parizu rekli su da će ispitati optužbe za pronevjeru, falsifikovanje i prevaru, te da je kandidatkinja za predsjednika Francuske u predizbornoj kampanji prihvatila kredit.

Istraga je otvorena prije nedjelju dana, nakon izvještaja Nacionalne komisije za račune kampanja i političko finansiranje (CNCCFP) iz 2023. Nije dato više detalja o razlozima istrage, niti je tabor Le Pen komentarisao pokretanje ove istrage.

Stranka Nacionalno okupljanje je ranije primala kredite od ruskih i mađarskih banaka. Ruski zajam u vrijednosti od 9,4 miliona eura, međutim, vraćen je prošle godine.

Takođe, ova stranka optužena je 2017. godine da je svojim članovima davala lažne poslove asistenata u Evropskom parlamentu. Oko pet miliona eura je navodno otišlo pomoćnicima Nacionalnog okupljanja koji nisu radili za poslanike u Evropskom parlamentu, već su radili stranačke poslove u Francuskoj. Desničari su odbacili optužbe i naveli da će dokazati da ovaj novac nije pronevjeren.

Sud će suditi Marin Le Pen i još 24 druga člana njene stranke zbog navodne zloupotrebe fondova EU u septembru.

Inače, Marin Le Pen kandidovala se za predsjednicu 2012, 2017. i 2022. godine. Ona je ponovo izabrana u parlament tokom prvog kruga prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj prošlog mjeseca.

Njena stranka je neočekivano zauzela treće mjesto, uprkos tome što je postigla odlučujuću pobjedu na izborima za Evropski parlament samo nekoliko nedjelja prije, piše BBC.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments