Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: gradski.me

Crna Gora živi novu političku realnost! Nakon dvogodišnjeg sistematskog razaranja gradivnih elemenata njene državnosti nazire se prvi organizovani otpor.

Suverenisticke prozapadne partije okupljene i podržane od nezavisnih intelektualaca i civilnog društva pokazuju spremnost da vaninstitucionalno politički djeluju i stanu u zaštitu države. 

Po strani su stavljene liderske, ali i ostale provincijske sujete koje destruktivno djeluju na slične pokrete. Narcizimi malih razlika su (bar) na kratko prevaziđeni. Naslućuju se konture nove političke filozofije!  Javni prostor je preplavljen argumentima u prilog protestima. 

Na koncu, stvarnost koju živimo nije potrebno dodatno interpretirati. Više je nego jasna svim dobronamjernima! Dilema je samo koliko je crnogorsko društvo svjesno posljedica nemilosrdnog trošenja državne supstance. Izlišno je dalje obrazlagati i dokazivati očigledno. Zablude se ruše onda kad počnu da se ignorišu a ne legitimišu.

Politička kriza ubrzala je potragu za novim smislom Crne Gore. Upravo protesti suverenističke opcije mogu da ponude promjenu paradigme. Ideja da se lamentima supstituiše politička akcija a mitomanijom regulišu istorijski procesi dovela je državu u stanje slobodnog pada. Traume gubitka države u više navrata ostavile su posljedice po stanje duha nacije, odnosno učinile neosjetljivim na otvorene nasrtaje i agresiju. 

Buđenje građanske svijesti i ponovna mobilizacija suverenističke opcije otvara put ka promjeni odnosa na kojima počiva cijelo društvo. 

Protesti su uvod u promjenu odnosa prema onom što se brani. Daleko od udobnosti privilegija i etiketa koje to nosi, težišna politička opcija u Crnoj Gori pokazuje vitalnost i spremnost da jasno artikuliše ono što su ciljevi državne politike. 

Proces kroz koji su druge nacije prošle decenijama unazad a posebno u pogledu opšte emancipacije počinje i kod nas. U tome treba tražiti najveću vrijednost vaninstitucionalnog demokratskog djelovanja. Istovremeno otvara se prostor za rušenje stereotipa i fasade jeftinih spinova o karakteru borbe za Crnu Goru i ljudi koju tu borbu nose. Sve to ima potencijal da kreira novu paradigmu na kojoj država počiva. 

Odbranom vrijednosti moderne Evrope i državne konstitucije bez kompromisa i protiv ideoloških naslednika izdaja prvi je korak ka tom pravcu.

Nova paradigma treba da prati nacionalnu emancipaciju Crnogoraca i jednako tako institucionalnu nadgradnja države. Okupljanje oko ta dva pravca su jedina garancija opstanka. Prvi korak ka tome je politička artikulacija energije i ciljeva sinoćnjeg protesta.

Sva tragika naše krize svela se na jedno pitanje: IMA LI NAS? ODGOVOR od sinoć je jasan: IMA!

Izvor: Portal Analitika

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta