Gradski portal

Njemačka zamrznula 3,9 milijardi eura ruske imovine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ta imovina uključuje novac, dionice i jahte koje pripadaju sankcioniranim pojedincima, organizacijama ili kompanijama.

Njemačko Ministarstvo finansija objavilo je kako je u ovoj evropskoj državi zamrznuto 3,9 milijardi eura ruske imovine, prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačku dpa.

Dodaje se kako ta imovina uključuje novac, dionice i jahte koje pripadaju sankcioniranim pojedincima, organizacijama ili kompanijama.

Vlada Njemačke je u junu prošle godine na zastupničko pitanje odgovorila da procjenjuje vrijednosti ruske zamrznute imovine na 5,2 milijarde eura.

Glasnogovornica je objasnila kako je iznos podložan tržišnim fluktuacijama, a na njega utječu i pojedinačna brisanja Evropske unije s popisa pojedinaca ili organizacija.

Milijarde prihoda od kamata

Njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je najavio kako bi se prihodi od čuvanja zamrznutih ruskih sredstava u EU mogli koristiti za kupovinu oružja za Ukrajinu iz cijelog svijeta.

Postoji dogovor da se približno 90 posto tih sredstava iskoristi za ukrajinske odbrambene svrhe, a agencije ističu kako je riječ o nekoliko milijardi eura godišnje.

Evropska komisija je objavila kako je približno 210 milijardi eura iz ruske Centralne banke zamrznuto u Uniji.

Finansijska institucija Euroclear sa sjedištem u Briselu nedavno je objavila da je u 2023. ostvarila 4,4 milijarde eura prihoda od kamata povezanih s tim sredstvima.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije