Vlada Angele Merkel podržava uspostavljanje „kratkog i jednoobraznog zaključavanja“ širom Nemačke kako bi se zaustavio porast infekcija kovid-19, izjavila je danas portparolka Vlade Urlike Demer (Demmer).

„Zdravstveni sistem je pod velikim pritiskom“, upozorila je na konferenciji za novinare portparolka Vlade, dok je poslednjih dana nekoliko političara zatražilo novo zaključavanje na nivou čitave Nemačke.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi se „povećao za pet odsto u jednom danu“, upozorila je ona.

Prema institutu Robert Koh, registrovano je 9.677 novozaraženih za 24 časa, dok je 298 osoba umrlo od posljedica korona virusa.

Jedan od potencijalnih kandidata za Merkelovog nasljednika, lider konzervativne stranke CDU Armin Lašet (Laschet), poslednjih dana se zalaže za zaključavanje na „dve do tri nedelje“, ali se ne izjašnjava o eventualnom novom zatvaranju škola i vrtića.

Merkelova i lideri 16 njemačkih država sastaće se u ponedeljak kako bi razgovarali o eventualnom uvođenju novih mera.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta