NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

MMR vakcina ne izaziva autizam, potvrđeno je brojnim naučnim studijama koje su decenijama rađena u Evropi, saglasni su stručnjaci iz zdravstvenog sistema Crne Gore. Sagovornici Gradske RTV ističu da je obuhvat vakcinisane djece od rođenja do 2 godine 12 odsto, dok je taj broj veći u uzrastu do 5 godina i iznosi 45 odsto, ali su brojke, kako dodaju, poražavajuće. Roditelji, vođeni raznim informacijama, odgađaju vakcinaciju ili odustaju, ali su kazne za nevakcinisanje djece od 100 do 2000 hiljade eura.

Posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori, ali i šire MMR vakcinu “bije loš glas”, što se najviše odnosi na njenu navodnu povezanost sa pojavom autizma. To je bacilo u dilemu roditelje da li da vacinišu djecu ili pak ne. Dok je stručna javnost stala u odbranu MMR vakcine, saglasivši se u ocjeni da su sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više miliona ispitanika nedvosmisleno pokazale da nema povezanosti MMR vakcine sa autizmom. Posljedice po zdravlje djeteta zbog neprimanja vakcine mogu biti ozbiljne, kažu iz Instituta za javno zdravlje.
Ton: 126_1052 dr Milena Popović Samardžić, specijalista epidemiologije.
01:05 – 01:32

“Kreću se od teških upala pluća, upala uha, teških zapaljenja mozga i jednog stanja koje posebno vezano za male boginje za nasu aktuelnu priču, a to je taj subakutni sklerozirajući panacefalitis. To je jedno stanje zapaljenja mozga, koje u krajnjem i konačnom uvijek neminovno vodi ka poptunom gubitku funkcije mozga i na kraju završi smrtnim ishodom”, objašnjava specijalista epidemiologije, dr Milena Popović Samardžić.

Statistika potvrđuje prisutan strah kod roditelja djece do 2 godine života.

“Taj odziv je i dalje dosta nizak i u ovoj starosnoj grupi do 2 godine kreće se oko 12 odsto. On raste negdje u uzrastu do 5 godina. Tu imamo vakcinisano, na teritoriji Podgorice, oko 43 do 45 odsto djece, a već vidite posle 5 godina, dakle od 1 do 18 godina, taj obuhvat već dostiže granice i negdje od 80 – 85 odsto. To vam govori da roditelji odlažu vakcinaciju”, ističe Popović Samardžić.

Poražavajuća je statistika i u podgoričkom Domu zdravlja Stara varoš. Pedijatar, dr Ivana Lakićević, za Gradsku ističe da je drastičan pad primjetan kod djece sa navršenih godinu, koja nijesu primila vakcinu.

“Imamo uvijek otpora kada dođe ta 2 godina života znači sa 1 rođendanom djeteta, kad je vrijeme da se primi MMR vakcina. Mi imamo taj raspon od 12 do 15 mjeseca kad bi trebalo da se primi, izuzetno mali broj djece prmi tu vakcinu u tom periodu”, objašnjava Lakićević.

Međutim, zakon je obavezan za sve. Sva djeca koja se pripremaju za upis u vrtić ili školu moraju biti vakcinisana.

“Roditelji, odnosno usvajalac, staratelj, je dužan shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da omogući djetetu predškolskog i školskog uzrasta vakcinaciju protiv ovih zaraznih bolesti, koje su precizirane zakonom, osim u slučaju utvrđene medicinske kontraidnikaicje, koju utvrdjuje doktor medicine određene specijalnosti. Ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu dijete, platiće kaznu u iznosu od 100 do 2000 eura. Iako samo tri zdravstveno sanitarna inspektora pokrivaju teren Podgorice, Cetinja i Danilovgrada, pokrenuto je 269 prekršajnih postupaka tokom 2023, što je trostruko veći broj u odnosu na prethodni period”, navodi Jelena Nikčević, iz Uprave za inspekcijske poslove.

U toku 2023 godine Sanitarna inspekcija je u kontinuitetu vršila aktivnosti koje se na poštovanje odredbi zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koje se odnose na sprovođenje imunizacije i naravno preduzimala mjere protiv roditelja, koji su odbili imunizaciju svoje djece.

Institut za javno zdravlje će u saradnji sa civilnim sektorom i predškolskim usanovma u narednom periodu organizovati radionice kako bi ukazali roditeljima o značaju MMR vakcine za njihovo dijete.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta