NAJNOVIJE

Foto: covidodgovor.me

Nijedna od dvadesetsedam zemalja članica Evropske unije nije ostvarila cilj da do kraja marta vakciniše 80 odsto stanovnika starijih od 80 godina, ali će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Uniji da postigne kolektivni imunitet za kovid-19 ovog ljeta, ocijenila je danas Evropska komisija.

„Željeli smo da vakcinišemo 80 odsto stanovništva starijih od 80 godina i medicinsko osoblje (do kraja prvog tromjesečja). Ni jedna zemlja članica nije ostvarila taj cilj iz različitih razloga“, rekao je portparol Komisije.

Prema statistici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koja se odnosi na 23 zemlje Unije, oko 60 odsto starijih od 80 godina dobilo je najmanje jednu dozu antikovid vakcine do 5. aprila, a samo 29,7 odsto je dobilo obje doze kada se smatra da su potpuno vakcinisani.

Očekuje se da u drugom tromjesečju stigne između 300 do 360 miliona doza vakcina, što bi značilo da će biti dovoljno vakcina da se ostvari važan cilj da do tada bude vakcinisano 70 odsto odrasle populacije, rekao je portparol.

„To bi nas dovelo do situacije da imamo dovoljan kolektivni imunitet da se borimo sa virusom“, dodao je on i rekao da te projekcije zavise od isporuka vakcina i programa masovne vakcinacije u pojedinim državama.

Prema dopisu Evropske komisije od prošle nedjelje u koji je Frans pres imao uvid, zemlje članice EU bi mogle, na osnovu planiranih isporuka vakcina u drugom kvartalu, da vakcinišu između 44 odsto (Češka) i 93 odsto (Malta) svog ukupnog stanovništva do kraja juna.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta