NAJNOVIJE

Foto: AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da će krenuti u kopnenu ofanzivu na Rafu sa američkom podrškom ili bez nje. Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je da će Bijela kuća sljedeće nedjelje sa izraelskim zvaničnicima razmotriti alternative za eliminisanje palestinske militantne grupe Hamas u Gazi bez kopnene ofanzive u Rafi za koju Vašington tvrdi da bi bila “katastrofa”.

Opsada bolnice El Šifa

Izraelska vojska saopštila je da će opsada bolnice El Šifa trajati još nekoliko dana. Likvidirali su oko 150 militanata, a oko 600 uhapsili.

Hamas negira da se bolnica koristi u vojne svrhe i optužuju Izrael da je ubijanjem pacijenata i raseljenih osoba počinio ratni zločin.

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio je 32.000.

U Savjetu bezbjednosti, Rusija i Kina uložile su veto na američki nacrt rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da će krenuti u kopnenu ofanzivu na Rafu sa američkom podrškom ili bez nje.

Džon Kirbi, portparol Bijele kuće izjavio je da, uprkos Netanjahuovom komentaru, Izrael tek treba da pokrene ofanzivu u Rafi. Očekuje se da će se tokom razgovora sljedeće nedjelje američki zvaničnici fokusirati na ubjeđivanje Izraela da izbjegne pokretanje kopnene ofanzive u Rafi u južnoj Gazi, gdje je jedan i po milion ljudi potražilo utočište u više od pet mjeseci borbi poslije napada militanata Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Blinken upozorava – ako to uradi, Izrael rizikuje izolaciju.

Izvor: RTS

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta