pixabay

NAJNOVIJE

Foto: Pixabay

Evropski liberalni fond, kao dio Saveza liberala i demokrata Evrope, predložio je novi program proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan, kazao je za Gradsku zamjenik direktora Evropskog liberalnog foruma Antonis Nestoras. Kako navodi, novi koncept integracije u fazama, biće sastavni dio i njihove predizborne kampanje na predstojećim evropskim izborima. Ističe da je Crna Gora veoma napredovala na evropskom putu, te, ukoliko se nivo posvećenosti održi i isporuče rezultate, može postati punopravna članica do 2028.
Pregovarački proces država kandidata za članstvo u EU predugo traje i ne funkcioniše onako kako su se svi nadali, ocijenio je zamjenik Nestoras. Ističe da je potrebno da se proces prilagodi na način da bude efikasniji. Evropski liberalni fond, koji funkcioniše u okviru Saveza liberala i demokrata Evrope, predlaže novi koncept integracije u fazama.

Na ovaj način se, kako pojašnjava, svaka zemlja kandidat postepeno integriše u sistem EU u tim oblastima. Tako, na primjer, zatvorite poglavlja o ekonomiji, dobijete pristup kohezionim fondovima sa jedinstvenih tržišta, zatvorite klaster o pravosuđu i vladavini prava, možete ući u šengensku zonu i tako sve do kraja, gdje dobijate puno pravo glasa i zastupljenost u parlamentu i drugim institucijama. Budite uvjereni da je krajnji cilj ovog plana ili ovog koncepta i dalje punopravno članstvo “m navoe je Nestoras.
Crna Gora je, kaže, dosta napredovala na tom putu, a aktuelna vlast pokazala je volju i spremnost da određene rezultate i isporuči.
” Vjerujem da bi Crna Gora, u zavisnosti od nivoa posvećenosti društva i aktuelne vlasti i cijele koalicije, mogla bi da bude
uspješna priča u narednim godinama. Mogla bi biti zemlja koja će ući u EU prije svih ostalih. Ali, naravno, to zavisi, kao što sam
rekao, od ispunjavanja zahtjeva i mjerila i očekivanja koja ova Vlada gradi u Evropi i Crnoj Gori “, dodaje je on.

Ističe da, kao politikolog, ne voli da daje projekcije o tome kada bi Crna Gora mogla postati punopravna članica, ali dodaje da je pred nama put koji je vrlo jasan za sve uključene strane.

” Ima nekoliko veoma važnih kontrolnih tačaka ovog juna sa izvještajem o procjeni mjerila, a sve pod uslovom da se nivoposvećenosti održi i da se isporuče rezultati. Ono što mogu da kažem je da će Evropa, ukoliko uslovi budu ispunjeni, biti oduševljena da 2028. dočeka Crnu Goru “, naveo je on.
Komentarišući predstojeće evropske izbore, Nestoras ističe da će ovo biti ključna godina za Evropu, ali i za sve države kandidate za
članstvo, uključujući i Crnu Goru. Govoreći o mogućnosti da Ursula fon der Lajen, nakon izbora, ostane na čelo Evropske komisije, Nestoras kaže da ima veliku podršku ali da je pred njom još uvijek dug put.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta