Foto: Gradski.me

Korupcija i nepotizam i dalje su prisutni u Crnoj Gori, ocjenjuju sagovornici Gradske TV, dodajući da je partitokratija dovela do toga da su značajne pozicije zauzeli nekompetentni kadrovi.

Ekološka aktivistkinja Elida Adrović kaže da će biti jako teško dobiti povjerenje građana u sistem.

“Smatram da je životna sredina jako bitno pitanje u Crnoj Gori, koliko god siromaštvo bilo aspekt koji je dominantan. Zdravlje je najbitnije, jer siromašan čovjek je bolestan čovjek”, navodi Adrović.

Foto: Gradski.me

Ipak, upozorava Adrović, svijest građana nije na adekvatnom nivou.

“Imamo više od 400 nelegalnih odlagališta otpada i ćutanje države po tom pitanju. Država je prihvatila da građani ne žele da se bore za zdravu životnu sredinu i vazduh, iako govorimo da niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore. Vjerujte mi da ne znamo što udišemo”, kaže Adrović.

Dodaje da se ne može govoriti o reciklaži i naprednijim stvarima, dok građani ne nauče osnovno – kao što je bacanje otpada u korpu za smeće.

Adrović poručuje da je rješenje u uvođenju adekvatne kaznene politike.

Građanski aktivista Dževdet Pepić ocjenjuje da je naša država daleko od sređenog demokratskog društva.

Foto: Gradski.me

Pepić tvrdi da 95 odsto članova partija ne zna programe svojih partija.

“Priča se o navodnom izbornom zakonodavstvu, a niko ne pominje otvorene izborne liste. Mi smo malo društvo, poslanik u crnogorskom parlamentu nije predstavnik građana”, napominje Pepić.

On ističe da je problem što je selektivnost principa prisutna u velikoj mjeri.

“Postavlja se pitanje zašto se u Šavniku nijesu poništili izbori na svim biračkim mjestima, a ne samo na dva”, smatra Pepić.

Od 30. avgusta do danas je, dodaje, izgubljena nada.

“Zato što su mnogi bili protiv Mila da bi bili drugi Milo. Ako dođete umjesto nekoga, a nastavite istim sistemom – ništa nijesmo postigli”, ocjenjue Pepić.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku u nastavku:

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta